Foto: Dennis Dekker
Columns

Iets voor anderen betekenen

Deze column gaat over mensen die graag iets voor anderen willen betekenen. Over Sandra bijvoorbeeld, die in juni de Mont Ventoux beklimt. Een vriend van haar lijdt aan ALS. Wanneer hij als fervent fietser anderhalf jaar geleden juist op De Kale Berg merkt dat er iets serieus mis is met zijn gezondheid, dan krijgt de Franse berg ook voor haar een totaal andere betekenis. Tijdens één van de vele bezoekjes aan hem, gaat het weer eens over zijn beklimming van die desbetreffende berg. Sandra googelt er naar en wordt toevalligerwijs direct geconfronteerd met de Tour du ALS. "Het heeft zo moeten zijn. Ik ben geen fietser, maar ik ga dit wél doen. Hij levert een oneerlijke strijd tegen deze rotziekte. Ik moet dus in actie komen en probeer zoveel mogelijk geld in te zamelen voor ALS." Ze doet dat samen met Herman ten Voorde en Joost van Oosterhout. Deze heren zijn, net als bovengenoemde zieke fietser, lid van de Emster wielervereniging Houdt De Ketting Strak.

Gedrieën zijn ze 'Team Ernie' (tourduals.nl/team/team-ernie) en betekenen ze dus iets voor anderen.

Robert Priem uit Epe wil ook iets voor anderen betekenen. Deze Epenaar fietst in juni, net als tienduizenden anderen, de Alpe d'Huez op. Hij doet dat als eerbetoon aan zijn vader, die zes jaar geleden overleed aan kanker. "De ziekte raakt veel mensen privé. Ook mij. Onderzoek moet doorgaan!", vertelt hij. Afgelopen vrijdag organiseerde hij met hulp van vele anderen (waaronder Jorrit Kooiman, Erik Stegeman en Kees Hoedeman) voor 150 personen een benefietdiner in de Grote Kerk in Epe. Er werd meer dan 7.000 euro opgehaald voor KWF. Ook Robert (opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/RobertPriem) betekent daardoor nadrukkelijk iets voor anderen.

Marja en Gerrit van de Mars uit Vaassen willen eveneens graag iets voor anderen betekenen. Ze zetten zich al weken achtereen in om kleding in te zamelen voor kinderen van een Keniaans kindertehuis. Dat is op zich al prachtig, maar daarnaast gaan ze deze week naar dat desbetreffende kindertehuis toe. Er wordt niet in de zon gelegen: ze gaan klussen. Ze doen dat samen met diverse andere enthousiastelingen (het zijn er te veel om op te noemen). Het Vaassense echtpaar zorgde er echter wel voor dat alle klusspullen die ze daar nodig hebben, gesponsord worden. Geweldig om te zien hoe betrokken ze zijn bij die stichting (kenyakinderen.nl).

Marja deed vorig jaar september ook mee aan de sponsortocht Epe Fietst Voor Water (EFVW) van diezelfde stichting. Om daarvoor te trainen was ze meerdere keren per week in een sportcentrum in Apeldoorn te vinden. Afgelopen zondag was Marja hier weer. Samen met enkele andere EFVW'ers, deed ze mee aan Watt's For KiKa (een tweedaagse spinningscursus waarbij je uiteindelijk de Gavia en de Stelvio beklimt). Wederom een sportieve uitdaging, maar ook dit keer betekenen de vele deelnemers, waaronder Marja, iets voor anderen. Het echtpaar Jonneke en Norman Senden dat dit sportcentrum bestiert, gaat deze zomer namelijk meedoen aan de Giro Di Kika. Ze (girodikika.nl/norman-senden-2) fietsen dan vier etappes door de Dolomieten en zamelen geld in voor de Stichting Kinderen Kankervrij. Watt's for KiKa blijkt een doorslaand succes. Marja en de vele andere deelnemers doneren 55 euro per persoon. Het echtpaar haalde al duizenden euro's op. Inderdaad: om uiteindelijk iets voor anderen te betekenen.

Dennis Dekker

Dennis Dekker
Meer berichten