Bijzondere carrièreswitch: fotografe Hannie Engelsma wordt tandartsassistente. 'Hier kan je natuurlijk ook foto's maken.' Foto: Dennis Dekker
Bijzondere carrièreswitch: fotografe Hannie Engelsma wordt tandartsassistente. 'Hier kan je natuurlijk ook foto's maken.' Foto: Dennis Dekker (Foto: )

Van fotoklussen naar tandartspraktijk

Door Dennis Dekker

Bijzondere carrièreswitch

De artikelenreeks over bijzondere carrière-switchen krijgt ook deze week een vervolg. Daar waar menigeen Hannie Engelsma uit Veessen misschien wel kent vanwege haar bedrijf HE Fotografie, besloot ze recentelijk om een andere baan te gaan zoeken. "Tijdens het fotograferen kreeg ik steeds meer last van mijn arm. Het beroep dat ik al jaren met veel plezier uitoefende, moest helaas vervangen worden."

Veessen/epe - De bruidsfotografie; daar was Hannie in gespecialiseerd. "Jaarlijks legde ik gemiddeld tussen de 40 en de 50 huwelijken vast." Daarnaast legde ze talloze evenementen vast op de gevoelige plaat. "Die lange fotografiedagen leverden me altijd veel energie op. Maar de afgelopen periode kostten ze meer energie. De negatieve gevolgen daarvan ging ik steeds meer merken."

Women on Wheels

Tijdens een lange, zware fotoklus (Samen Loop voor Hoop in Heerde) bleek ineens dat Hannie haar camera niet goed meer vast kon houden. "Mijn arm deed enorm veel pijn. Ik heb vervolgens van alles geprobeerd om dat te verhelpen: dry needling, massage, shockwave therapie. Maar niets hielp. Ik moest iets anders gaan doen. Hoe erg ik dat ook vond." Ze ging bij een boekhandel werken, maar miste daar de nodige uitdaging. "Ik wilde wat nieuws leren." Dat had Hannie ook al eens kenbaar gemaakt aan diverse vrienden. Onder andere aan de Women on Wheels-dames waarmee ze al jaren fietst. "Vanwege mijn blessure moest ik echter al een tijdje verstek laten gaan, dus ik deed de laatste tijd niet actief meer mee. Ik ging vaak wandelen." Toeval of niet: tijdens zo'n lange wandeling werd ze gebeld door één van die fietsmaatjes: Sabine Scheffer. "Sabine heeft een tandartspraktijk in Epe. Ze vroeg of ze een keer op bezoek mocht komen. Ik had geen idee waarom." Nog diezelfde avond was ze bij Hannie. Al snel kwam de ware reden op tafel. "Haar tandartsassistente nam na jaren trouwe dienst ineens afscheid. Of haar functie niet wat voor mij was."

Hannie hoefde niet lang na te denken. Ze zei volmondig 'ja' en dook vervolgens diep met haar neus in de boeken. Ze is inmiddels met vlag en wimpel geslaagd voor haar opleiding tot tandartsassistente en sinds een maandje werkt ze vier dagen in de week bij Sabine. "Het lijkt een rare stap, maar eigenlijk is dat niet zo. Creatief bezig zijn en met mensen om gaan. Dat kan zowel als tandartsassistente en als fotograaf. Sabine heeft een prachtige praktijk. Ik leer enorm veel van haar en ben vast beraden om zo snel mogelijk bij te leren. Zo ga ik binnenkort beginnen aan de leermodule 'Preventie en preventieve maatregelen'. Dan kan ik onder andere tandsteen bij onze klanten gaan verwijderen."

En die fotografie? "Tja, die laat me nooit los. Als ik me goed voel, dan zou ik eens in de zoveel tijd op mijn vrije vrijdag nog wel een fotoklus kunnen doen. Daarbij kun je als tandartsassistente natuurlijk ook foto's van gebitten maken. Dat klusje heb ik me natuurlijk meteen toegeëigend. Hahaha..."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden