De vernieuwde Zicht op Hattem-zaal met een nieuwe plek voor de vitrinekast. (foto: Voerman Museum Hattem)
De vernieuwde Zicht op Hattem-zaal met een nieuwe plek voor de vitrinekast. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Vernieuwde Hattem-zaal in Voerman Museum is sterk staaltje

Hattem - Het Voerman Museum Hattem is sinds dinsdag 4 februari weer open na een wintersluiting van twee weken. Deze jaarlijkse winterstop wordt door de vrijwilligers benut om allerlei klussen in het museum uit te voeren.

Dat was ook deze keer het geval. Onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden uiteraard. Maar wat ditmaal toch het meest in het oog springt, is de compleet vernieuwde Zicht op Hattem-zaal.

Als je vanaf de museumentree de Zicht op Hattem-zaal binnen wandelt, zie je direct dat de grote vitrinekast, waarin onder meer de klokbeker staat uitgestald, is verplaatst. Je hebt nu vrij zicht op de muur en dan vallen direct de karakteristieke ramen met luiken op, in deze opstelling duidelijk zichtbaar en volop tot hun recht komend.

Tegen deze muur heeft de stads- of schepenkist van Hattem een plek gekregen. En hiernaast staat de monstrans, die na een zorgvuldig uitgevoerde schoonmaakbeurt weer in haar vitrine is teruggeplaatst. De vitrinekast zelf met klokbeker en andere archeologische en historische vondsten is tegen de wand naast de ingang van de Zicht op Hattem-zaal geplaatst.

De muur in deze zaal, die over de volle lengte een zitbank heeft, is nu in een donkere kleur geverfd. Aan deze wand zijn diverse schilderijen te bewonderen. De werken, mooi uitgelicht tegen de donkere achtergrond, komen in de nieuwe vormgeving nog beter tot hun recht dan in de 'zaal oude stijl'.

Tussen de schouw en de doorgang naar de Jo Koster-zaal staat een kleine vitrinekast, die niet van plek hoefde te veranderen. Rechts naast deze doorgang hangen kunstwerken van meer recente datum van Wim van Assen, Chris ten Bruggen Kate en Gerhard Mensink.
Lopen we door naar de Jo Koster-zaal, dan zien we dat de schilderijen opnieuw zijn ingedeeld. Een aantal werken heeft een andere plek gekregen. De rode achtergrond van de schilderijen is ingeruild voor de donkere tint, die we ook in de Zicht op Hattem-zaal aantreffen.

De vernieuwing van de tentoonstellingszaal pakt goed uit. Een sterk staaltje eigenlijk, vinden ze in het museum. Een sfeervollere uitstraling dankzij de combinatie van de nieuwe indeling met de gewijzigde kleurstelling en een weer uitgekiende belichting. De Hattem-zaal biedt de bezoeker nu nog meer zeggingskracht.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Het Voerman Museum Hattem is te vinden aan de Achterstraat 46-48, tel. 038 - 4442897.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten