Henk Mouwe neemt op 18 april de presentatie van 'Heerde geeft vrijheid door' voor zijn rekening.
Henk Mouwe neemt op 18 april de presentatie van 'Heerde geeft vrijheid door' voor zijn rekening. (Foto: Henk Mouwe)

Concert 'Heerde geeft vrijheid door'

Heerde - Zoals in zoveel plaatsen in Nederland wordt dit jaar ook in de gemeente Heerde '75 jaar Vrijheid' herdacht en gevierd. De gemeente Heerde werd op 17 april 1945 bevrijd door de Canadese militairen. Precies 75 jaar later, op 18 april 2020, wordt in Heerde het muzikale project 'Heerde Geeft Vrijheid Door' uitgevoerd. Dit als onderdeel van een breed programma met activiteiten in alle kernen van de gemeente Heerde.

(door Jan Nitrauw)

Het concert op 18 april in de Faberhal wordt uitgevoerd door gemengd koor Arioso, Interkerkelijk gospelkoor Ichthus, christelijk mannenkoor De Lofzang, Christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria, muziekvereniging V.I.V.O. Veessen en Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina. De presentatie is in handen van oud-Heerdenaar Henk Mouwe, die bekend is van radio en televisie.

'Heerde Geeft Vrijheid Door' belooft een bijzondere avond te worden, waarbij het aanwezige publiek met muziek, zang, gesproken tekst en beelden wordt meegenomen door de jaren van de oorlog naar het moment van de bevrijding", vertelt Gerd van Leeuwen namens de organisatie. "Het is een feestelijk concert omdat de vrijheid wordt gevierd en doorgegeven. Maar er is ook ruimte voor herdenken en overpeinzing", legt van Leeuwen uit. Bijzondere gasten zullen de veteranen uit de gemeente Heerde. De organisatie van dit bijzondere evenement is in handen van een werkgroep, bestaande uit leden van alle deelnemende verenigingen, onder voorzitterschap van Sjaak Weststrate van het Comité 4 en 5 mei in de gemeente Heerde.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen dit gratis toegankelijke evenement kunnen bezoeken, vindt het concert plaats in de Burgemeester Faberhal in Heerde. Hier is plek voor maar liefst 850 bezoekers. Om alles in goede banen te leiden en ook om teleurstelling te voorkomen, gaat de organisatie wel met toegangsbewijzen werken. Hierover volgt later meer informatie. Het concert is op zaterdagavond 18 april 2020 en begint om 19.45 uur.

Het concert op 18 april is onderdeel van het totaalprogramma '75 jaar vrijheid in Heerde'. Eén van de andere onderdelen is een verhalen- en gedichtenwedstrijd over dit thema. Jongeren tussen de 10 en 18 jaar worden uitgedaagd om hier aan mee te doen. "Denk jij weleens na over hoe een leven zonder vrijheid zou zijn? Of heb je weleens gesproken met een oudere, een opa of oma die de kindertijd de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt? Schrijf hierover een verhaal of een gedicht. Die mag bij het voorlezen maximaal 2,5 minuten duren", aldus de oproep van het Comité 4/5 mei. Inzendingen kunnen gemaild worden naar kabinet@heerde.nl.

"Heerde Geeft Vrijheid Door" wordt mede mogelijk gemaakt door Gelderland Herdenkt 75 jaar Vrijheid / Veluwe Remembers: www.gelderlandherdenkt.nl. De gemeenteraad van Heerde heeft voor het programma een bijdrage van 20.000 euro verstrekt.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden