De start van de renovatie begint na de herdenkingen en activiteiten op 4 en 5 mei rond de dodenherdenking en viering van de bevrijding.
De start van de renovatie begint na de herdenkingen en activiteiten op 4 en 5 mei rond de dodenherdenking en viering van de bevrijding. (Foto: Gemeente Heerde )

Renovatie raadhuis door Prins Bouw

Heerde - Aannemersbedrijf Prins Bouw uit 't Harde gaat de renovatie van het Raadhuis in Heerde uitvoeren. Dit zal vanaf medio mei gebeuren en de klus zal een jaar duren. Het tijdstip van de start is zo gekozen dat de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei naast het Raadhuis niet gehinderd wordt.

(door Jan Nitrauw)

"Prins Bouw kwam uit de aanbestedingsprocedure naar boven als best passende partij voor deze opdracht. De aanbestedingsprocedure werd begeleid door NIC Inkoopprojecten. Vier partijen deden mee aan de aanbesteding", aldus wethouder Yasmine Cegerek. De selectiecommissie kwam eenduidig uit op Prins Bouw.

De aannemer heeft een taakstellend budget van 1,45 miljoen euro voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Wethouder Cegerek is tevreden: "Ik ben blij dat we een goede aannemer hebben gevonden. Zo'n aanbestedingsprocedure is toch altijd weer spannend, maar de selectiecommissie was duidelijk in haar keuze voor dit bedrijf. We hebben er veel vertrouwen in dat deze aannemer het werk goed kan uitvoeren, en binnen het beschikbare budget."

Vanaf het moment dat de gemeenteraad in 2014 besloot om, na de verhuizing van het ambtelijke apparaat naar het voormalige pand van de Rabobank aan de Eperweg, het Raadhuis het bestuurlijke centrum van de gemeente Heerde te maken, was de noodzaak van een renovatie wel duidelijk. Het pand stamt uit 1868 en werd toen gebouwd als Villa Nova in opdracht van N.S. van Meurs. Deze was ruim zestig jaar burgemeester van Heerde. Nadat mevrouw T.C.E. van Meurs in 1926 overleed, schonken haar erfgenamen het perceel met villa Nova, de tuin en een 'bosvijvertje' aan de gemeente Heerde, op twee voorwaarden. De villa moest tot minstens 1 januari 1952 gemeentehuis blijven en 'de schoonheid van de natuur mocht niet aangetast worden'. Dat laatste was nog wel een dingetje bij de renovatie van het Van Meurspark. Het was een mooi cadeau maar wel te klein voor het gemeentebestuur. Onder leiding van architect W.A. Lensvelt vond een uitbreiding plaats. Op 21 december 1928 werd het raadhuis officieel door burgemeester J.G. Schorer geopend.

Oorlogsmonument

Tegen de rechter zijgevel van het raadhuis werd in 1948 een tuinmuur geplaatst als onderdeel van het monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de gemeente Heerde. Later werd in de tuin nog een aanbouw gepleegd om het groeiende ambtelijke apparaat onder dak te bieden. Die is later afgebroken.

Sinds 2014 vormt het raadhuis het representatieve deel van het gemeentehuis. De raadzaal is nog steeds in gebruik voor raadsvergaderingen. De trouwzaal wordt gebruikt voor huwelijken en ceremonies. Ook de vertrekken van de burgemeester en wethouders bevinden zich in het historische deel van het raadhuis. Villa Nova is een gemeentelijk monument sinds 2014.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden