Comeback van de Kiosk?


Foto: Dennis Dekker
Columns

Comeback van de Kiosk?

De Kiosk bij het Hertenpark aan de Dellenweg komt terug. Althans, dat is wat de voormalige eigenaar van het met rietgedekte kioskje, John van Barneveld, voor ogen staat. Zo'n twee jaar geleden werd zijn pittoreske hutje in opdracht van de gemeente verwijderd en dat deed toen nogal wat stof opwaaien. Zelfs de landelijke media stortten zich op het (vermeende) onrecht hem aangedaan en zorgden voor behoorlijk wat negatieve Epe-reclame.

Aan wat er eigenlijk aan de hand was werd weinig of geen aandacht besteed. Dat de gemeente al jaren het Hertenkamp wilde privatiseren en het gebied, inclusief de vijver, zandheuvel en horeca, een kwaliteitsimpuls wilde geven. Dat met van Barneveld daarover niet te praten was. Sterker nog, dat hij slechts tegenwerkte. En dat uiteindelijk de rechter bepaalde dat de gemeente haar gang kon gaan.

Naast het afbreken van de kiosk werd naar goed Nederlands gebruik een Klankbordgroep in het leven geroepen. Dit om ideeën voor de ontwikkeling van het gebied te genereren en deze ook te beoordelen. Hier had van Barneveld zijn plannen voor de heropening van zijn kiosk kunnen neerleggen. Waarschijnlijk heeft hij dat niet gedaan, getuige zijn actie 'Steun terugkeer Kiosk Hertenkamp'. Langs zijn eigen route port hij het inmiddels gedoofde vuurtje rond zijn kiosk weer op. "Mijn kiosk wordt vreselijk gemist", zo meldt hij. "Epenaren, recreanten en bezoekers van waar dan ook bevestigen mij dat dagelijks. Mijn kiosk past in het gebied en ikzelf pas er ook in als de wandelende ANWB paddenstoel". Mogelijk het verhaal van 'wij van WC-eend adviseren WC-eend', maar van Barneveld is er van overtuigd dat velen zijn actie ondersteunen.

Waartoe leidt nu deze actie? Waarschijnlijk gaat John de verzamelde handtekeningen straks aanbieden aan de leden van de raad of de verantwoordelijke wethouder. Deze zal verwijzen naar de door de gemeente uitgestippelde marsroute en een nieuwe dorpsrel is geboren. Het resultaat: wederom negatieve publiciteit voor onze gemeente.

De broedende Klankbordkip moet maar niet gestoord worden. De randvoorwaarden die gelden voor het Hertenkampgebied, een Natura 2000 gebied, zijn strikt. Alles dient kleinschalig te blijven, de stilte staat centraal, evenals de intense natuurbeleving. Qua ideeën en invulling van het gebied valt er dus weinig spectaculairs te verwachten. Zeker geen volledige commerciële exploitatie. Er zal heel veel creativiteit en lenigheid nodig zijn om tot een leuke invulling te komen. Hopelijk zal de '100% wild garantie', de slogan waarmee Epe zich op de kaart wil zetten, bij de invulling een prominente rol spelen. Gezien het algemene recreatieve belang loopt de gemeente hopelijk toch niet weg voor het onderhoud en wordt voor een beetje horeca uiteindelijk toch een plekje gevonden.

Hoe dat er dan uitziet? Wat te denken van een pittoreske kiosk, maar dan wel ééntje die het gehele jaar open is. Eéntje die aanvullende (VVV) diensten biedt en bijvoorbeeld start- en eindpunt is voor wild-en natuurwandelingen. Geen jeugdsentiment dus, maar een invulling 3.0. Benieuwd of van Barneveld die kiosk ook ziet zitten?

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden