Bertus van ‘t Holt bij ‘De Schoenlappers’, het schilderij dat is aangekocht op een veiling in Zweden. (foto: Voerman Museum Hattem)
Bertus van ‘t Holt bij ‘De Schoenlappers’, het schilderij dat is aangekocht op een veiling in Zweden. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

‘Schoenlappers’ nu te zien in Hattem

Hattem - De nieuwste aanwinst van het Voerman Museum Hattem is helemaal afkomstig uit Zweden. We hebben het dan over ‘De Schoenlappers’ van Jan Voerman senior, een werk dat op een Zweedse veiling is aangekocht, maar uiteraard van geheel Nederlandse ‘makelij’ is.

Jan Voerman senior schilderde ‘De Schoenlappers’ rond 1885, de periode dat hij in Amsterdam verbleef. Voerman volgde een opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waarvoor hij 1883 examen deed.

Hij studeerde in de periode 1880-1881 ook aan de Antwerpse Academie. In deze ‘Amsterdamse periode’ schilderde hij onder meer Jordaanse typen, joodse huistaferelen en stadsgezichten. De Schoenlappers’ is daar een treffend voorbeeld van.

Het kwam het museum ter ore dat dit indrukwekkende schilderij zou worden aangeboden op een veiling in Zweden. Bestuurslid Bertus van ’t Holt toonde zich geïnteresseerd in de aankoop van het werk en met medewerking van kunsthistoricus Christiaan Lucht werd besloten een bod op deze Voerman uit te brengen. Dat bod slaagde en ‘De Schoenlappers’ werd naar Hattem gehaald. Het schilderij is vervolgens eerst aan de vakkundige zorg toevertrouwd van restaurator Henk Groote, die zijn taak weer op bewonderenswaardige wijze uitvoerde. Het museum heeft ‘De Schoenlappers’ nu in bruikleen van Van ’t Holt. Het werk heeft een plek in de Voerman senior-zaal gekregen.

Het Voerman Museum Hattem is bijzonder ingenomen dat het een ‘vroeg werk’ van Voerman senior aan de collectie heeft kunnen toevoegen. In de Voerman senior-zaal hangt overigens ook ‘Armoede’, een schilderij uit dezelfde periode als de ‘De Schoenlappers’. Het museum heeft ‘Armoede’ nu in bruikleen van een particuliere eigenaar, als onderdeel van de expositie ‘In Vervoering van Voerman’.

De eigenaar heeft ‘Armoede’ echter aan het museum te koop aangeboden en het museum zou dit schilderij graag bij de collectie inlijven. Er is intussen een crowfundingsactie gestart om de financiële middelen daarvoor te verkrijgen. ‘Armoede’ is in elk geval tot en met 12 april in het Voerman Museum Hattem te bekijken, tot zolang loopt ‘In Vervoering van Voerman’.

Wie meer wil weten over de crowdfundingsactie, of misschien zelf wil bijdragen aan de verwerving van ‘Armoede’ kan contact opnemen met het museum per email via info@voermanmuseumhattem.nl of bellen met 038 444 28 97.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Het museum is te vinden aan de Achterstraat 46-48.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten