Een bezoeker bekijkt 'Boerin met koeien in een stal'. (foto: Voerman Museum Hattem)
Een bezoeker bekijkt 'Boerin met koeien in een stal'. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Voerman schilderde koeien in Kampen

Hattem - Jan Voerman senior is natuurlijk bekend van zijn IJssellandschappen met indrukwekkende luchten. Maar de tentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’, nu in het Voerman Museum Hattem te zien, toont veel meer creatieve kanten van deze kunstenaar. Zo koos hij in de eerste jaren van zijn schildersloopbaan vaak zijn geboorteplaats Kampen en omgeving als onderwerp.

De tentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’ toont daar een aantal fraaie voorbeelden van. We moeten hiervoor even in gedachten houden dat Jan Voerman senior in 1857 werd geboren in Kampen, als zoon van een boer. Zijn aanleg voor tekenen en schilderen openbaarde zich al toen hij nog heel jong was en al op zijn twaalfde kreeg hij teken- schilderles.

Vervolgens toog hij naar Amsterdam om een opleiding te volgen aan de Rijksacademie voor beelden kunsten, waarvoor hij in 1883 examen deed. Tijdens zijn ‘Amsterdamse periode’ schilderde hij onder meer Jordaanse typen, joodse huistaferelen en stadsgezichten. Maar ook ging hij samen met zijn vriend Jan Verkade regelmatig naar Hattem en zijn geboorteplaats Kampen om te schilderen. Hier ontstonden zijn eerste werken waarop landschappen met vee in beeld werden gebracht.

In Hattem is nu ‘Boerin met twee koeien in een stal’, te zien als onderdeel van de wisselexpositie ‘In Vervoering van Voerman’. Dit werk is geschilderd in Kampen op de boerderij van zijn vader. Voerman maakte het naar schatting tussen 1883 en 1887. Het museum heeft dit schilderij in bruikleen van Museum De Fundatie (collectie provincie Overijssel). Leuke wetenswaardigheid is dat de eigenaresse van dit schilderij destijds dolgelukkig was dat zij het had verworven. In een brief aan Jan Voerman sprak ze de wens uit dat de schilder het kunstwerk zou signeren. Een oproep waaraan hij gehoor heeft gegeven.

Een ander werk dat Jan Voerman in Kampen schilderde is ‘Koeien bij Kampen’, ongeveer in 1883 gemaakt. Ook dit schilderij is te zien tijdens ‘In Vervoering van Voerman’. Een bijzonder detail is dat in dit werk eveneens al de voorliefde van Jan Voerman voor wolkenluchten naar voren komt. Die luchten dus waarmee hij later beroemd zou worden. Het museum heeft deze ‘Voerman’ voor de wisselexpositie in bruikleen van een particuliere eigenaar.

De tentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’ is tot en met 12 april in het Voerman Museum Hattem te bekijken.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten