Foto:
Columns

Nieuwe prioriteiten door corona

Eper erupties

Op zaterdag 14 maart leek alles nog normaal. In het dorp werd gewinkeld en geshopt. Er was nog gewoon markt en er werd zoals altijd een drankje gedronken op één van de verwarmde terrassen. Ook binnen bij de Posthoorn, Cornelis en de Baron was de bezetting niet anders dan anders. Bij ijssalon Roberto was het zelfs erg druk. Ondanks het koele weer vonden de ijsjes bij jong en oud gretig aftrek. Alleen in de supermarkt waren de vakken, ondanks de vele, nijvere vullers, akelig leeg. En dit zonder dat er sprake was van de irritante AH Hamsterdagen. Toch een kleine indicatie dat er misschien iets loos was?

Afgelopen zaterdag deed Epe nog alsof er niets aan de hand was. Ondanks alle waarschuwingen en voorlichting was men niet van plan zich iets van de corona-crisis aan te trekken. Er was toch ook geen besmettingsgeval in het dorp geconstateerd? Waarom dan het gedrag aanpassen? Sociale onthouding, sterk aanbevolen door alle virologen en andere experts, leek in Epe aan dovemans oren gericht.

We zijn nu enkele dagen verder. Ook in Epe ziet het er nu ineens heel anders uit. Er zijn inmiddels drie besmettingsgevallen, alle scholen en horeca zijn dicht. Alle grote en kleine evenementen zijn afgelast en we werken zoveel mogelijk thuis. En Joost mag weten wat er verder nog gaat volgen. Ons dorp ligt – volkomen terecht – plat. Naar verwachting gaat deze situatie nog wel enige weken duren. Een onwerkelijke situatie, het dorp biedt een surrealistische aanblik.

Het is nu niet het moment voor meningen en burgerlijke ongehoorzaamheid. Zeker niet in een simpele column. Laat ons vooral luisteren naar de deskundigen. Zij pleiten unaniem voor sociale onthouding, daarin moet eerst de afvlakking en uiteindelijk de oplossing van de crisis gevonden worden. Een verstandige aanpak, maar ik ben wel benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

De eerste dagen zullen nog wel meevallen. Maar naarmate de tijd vordert (en niemand weet hoelang dat zal duren) zal de onthouding moeilijker worden. De verveling zal toeslaan en dat zijn we niet meer gewend. Verveling, dat vinden we vervelend. Gelukkig is vastgesteld dat verveling ook heel goed kan zijn. Het gevoel van eenzaamheid kan vruchtbaar zijn. Vergeet voor even de afleiding. Bijt door de zure appel heen en onverwachte gedachten en ideeën zullen als vanzelf opkomen.

Eindelijk eens de tijd om de to-do-lijst, en dan met name de ‘kleine’ klusjes in huis, flink korter te maken. Maar eindelijk ook eens tijd om na te denken over een ‘fuck-it-lijst’. Gelegenheid om na te gaan wat er nu echt belangrijk is in ons leven. Gelegenheid om nieuwe, andere prioriteiten te stellen. Deze lijst zal ongetwijfeld dagelijks groeien en alleen daardoor al zal onze to-do-lijst een heel stuk korter worden. Op deze manier kan de vreselijke corona crisis voor ons allen toch ook nog een positieve uitkomst hebben.

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten