Van de mogelijkheid om de stuitingsbrief te tekenen werd in De Heerd gretig gebruik gemaakt.
Van de mogelijkheid om de stuitingsbrief te tekenen werd in De Heerd gretig gebruik gemaakt. (Foto: Jan Nitrauw)

Heerde loopt te hoop tegen 'Lelystad'

Heerde - CDA-Statenlid Hans van Ark uit Wapenveld gaat binnen zijn fractie bepleiten dat de provincie Gelderland het voortouw neemt voor een netwerk van meetpunten als het gaat om de geluidsoverlast na opening van Lelystad. Dit als onderdeel van een discussie over de vraag of de provincie Gelderland niet actiever moet acteren op dit dossier.

(door Jan Nitrauw )

Het meten van geluidsoverlast kan in de toekomst belangrijk zijn bij het indienen van schadeclaims over waardevermindering van woningen als gevolg van de opening van Lelystad. Op initiatief van de gemeenteraad werd in mfa De Heerde een bijeenkomst gehouden over het indienden van een zogeheten 'stuitingsbrief' om in de toekomst deze schade te kunnen claimen. 

Voor het initiatief was veel belangstelling en veel waardering. De Rabozaal van De Heerde zat nagenoeg vol toen burgemeester Jacquline Koops haar welkomstwoord uitsprak. "Dit onderwerp houdt de gemoederen wel bezig", concludeerde burgemeester Koops. Als voormalig inwoner van Amstelveen heeft ze recht van spreken als het gaat om geluidsoverlast, iets wat ze de gemeente Heerde en omgeving in geen geval toewenst. Om ook te melden dat 'de kans dat Lelystad open gaat groter is dan geen Lelystad'. "Maar we blijven vechten voor andere routes. Al mag dat niet ten koste gaan van buurgemeenten', zo verwoorde ze de opstelling van de gemeente Heerde.

Geen reactie

De gemeente Heerde ageert al heel wat jaren tegen Lelystad, zo zette wethouder Wolbert Meijer uiteen. Al in de zomer van 2014 zond de gemeente een eerste bezwaar naar Den Haag waarbij werd gewezen onder andere werd gewezen op de gevolgen van de uitstoot van stikstof en gepleit werd voor een Milieu Effect Rapportage over de hele route. Ook in 2017 en 2018 werden reacties naar Den Haag gestuurd maar elke keer blijft het stil vanuit Den Haag.

Volle laag

Woordvoerder Leon Aldegeest van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Lelystad (of tegen Liegen, zoals hij fijntjes opmerkte), liet aan de hand van grafieken zien dat de kernen Wapenveld en Heerde de volle laag krijgen van stijgende vliegtuigen. Genoemd werden geluidswaarden tot 60 Db. Daarom is het nu zaak om voor 1 april door middel van een stuitingsbrief het ministerie te laten weten dat er schadeclaims zullen volgen. Bezoekers maakten dan ook gretig gebruik van de mogelijkheid om in De Heerd de brieven al te tekenen waarbij burgemeester Koops opperde ze zelf wel naar Den Haag te willen brengen. Inwoners die alsnog de stuitingsbrief willen tekenen, kunnen deze ophalen en inleveren op het gemeentekantoor aan de Eperweg of downloaden vanaf de site van de gemeente Heerde. Dat moet wel snel want voor het collectief indienen moeten getekende brieven uiterlijk 19 maart aanwezig zijn. Wie ze zelf in wil dienen moet zorgen dat de brief 31 maart op het ministerie is.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden