Henk Scholten, al ruim een halve eeuw woonachtig aan de Oude Wisselseweg, wijs naar één van de pas geplante bomen. Foto: Dennis Dekker
Henk Scholten, al ruim een halve eeuw woonachtig aan de Oude Wisselseweg, wijs naar één van de pas geplante bomen. Foto: Dennis Dekker (Foto: Dennis Dekker)

Maple Leaf is terug in Oude Wisselseweg

Epe - "De storm van twee jaar geleden was verschrikkelijk. Ik stond met tranen in mijn ogen te kijken naar de bomen die vanwege de storm gesneuveld waren. En toen uiteindelijk alle zilveresdoorns in onze straat gekapt moesten worden, werd de aanblik nog treuriger." Aan het woord is Henk Scholten uit Epe. Hij is woonachtig aan de Oude Wisselseweg waar zich dit bomendrama voltrok. Toch is alles sinds een week weer op orde. In nog geen twee jaar tijd is de straat aangepakt en zijn er nieuwe bomen geplant. Dat feest gaat binnenkort gevierd worden.

(door Door Dennis Dekker )

 Nog geen maand na de storm werd er al een brainstormgroep met enkele buurtbewoners geformeerd. Henk Scholten was één van hen. "Naast de bewoners was ook de directie van de Nieuwe Wisselse School daar bij betrokken. Voor ons allen stond de vraag centraal: 'Hoe willen wij straks dat onze straat er uit ziet?' Wij wilden daar dus ook graag over meedenken."

Vervolgens is er een klankbordgroep samengesteld. Met een landschapsontwikkelaar heeft het gezelschap gewerkt aan een mooi plan waarbij de straat snel weer nieuw groen zou krijgen. Vanaf de start waren er wel een paar aspecten belangrijk, vertelt Scholten. "We hadden haast. We zagen indertijd meteen al de noodzaak van snel handelen. Wanneer we als gemeente en als straat de 75-jarige bevrijding van Epe zouden vieren dan zou het mooi zijn om een straat te hebben waarin weer bomen staan, een straat die er mooi bij ligt. Daarbij zou het ons een lief ding waard zijn om er voor te zorgen dat die bomen van hetzelfde ras zouden zijn als voorheen." 

De bomen die sneuvelden als gevolg van de storm, zijn namelijk geplant in 1946. Ze waren een symbool voor de dankbaarheid aan de Canadese bevrijders. Deze zilveresdoorns hebben namelijk met onderscheidende bladeren (in de vorm van een maple leaf). Scholten: "Wij wilden datzelfde bomenras dus graag laten plaatsen. We wilden er eigenlijk alles aan doen om er voor te zorgen dat de storm de historie van deze straat niet zou wegvagen." Dat is gelukt. 

De laatste bomen zijn vorige week symbolisch geplant door leerlingen van de Nieuwe Wisselse School. Scholten: "Het is geweldig om te ervaren dat de gemeente Epe er ook alles aan gedaan heeft om aan onze wensen te voldoen." Op dit moment is het vanwege de coronacrisis nog niet zeker wat er exact doorgaat, maar de buurt heeft wel diverse festiviteiten gepland. 

Zo worden er bevrijdingsbogen geplaatst en zal er zaterdag 18 april een stoet van oude legervoertuigen door de straat komen. "Als alle bevrijdingsevenementen gewoon doorgaan dan hopen we dat er dan zo veel mogelijk kinderen zijn die deze authentieke legervoertuigen komen begroeten met bloemen." Veel mensen helpen mee om voorbereidingen te treffen. "Bijna alle buurtgenoten hebben geld gedoneerd zodat de straat versierd kan worden. Iedereen voelt het: dit is exact wat saamhorigheid inhoudt."

Dennis Dekker
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden