Belangstellenden moeten het nu voorlopig even doen met de virtuele tour. (foto: Voerman Museum Hattem)
Belangstellenden moeten het nu voorlopig even doen met de virtuele tour. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Verwarrende weken, ook voor museum

Hattem - De gangen van het Voerman Museum Hattem blijven voorlopig leeg. Het museum is de komende weken gesloten, als onderdeel van de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Het kabinet bepaalde donderdag 12 maart dat evenementen, waar meer dan honderd mensen komen, tot 31 maart werden afgelast. Het Voerman Museum Hattem besloot aanvankelijk dat het verantwoord was onder deze omstandigheden open te blijven.

Afweging was dat er bij een klein museum als het onze toch nooit meer dan honderd mensen in het gebouw aanwezig zijn. De beslissing werd bovendien genomen na ruggespraak met het Bakkerijmuseum en het Anton Pieck Museum.

Na overleg met het bestuur van het museum werd zaterdag 14 maart echter besloten dat het Voerman Museum Hattem zich geheel zou voegen naar de richtlijn van de landelijke Museumvereniging. Dus zijn de deuren sinds zondag 15 maart gesloten. In elk geval tot en met 31 maart. Het kabinet heeft intussen de op 12 maart afgekondigde maatregel verlengd tot 6 april. Het Voerman Museum Hattem moet nog een besluit nemen over deze verlenging, waarbij natuurlijk wordt gekeken naar wat de Museumvereniging adviseert.

De wisseltentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’ blijft tot en met 12 april in het Voerman Museum Hattem. Een verlenging zit er niet in. De meeste werken zijn voor deze expositie in bruikleen gegeven en moeten in de loop van volgende maand terug naar hun oorspronkelijke eigenaren.

De voorbereidingen voor de inrichting van de nieuwe tentoonstelling ‘Nieuw Licht’ zijn intussen in volle gang. Deze tentoonstelling is vanaf 25 april geopend. ‘Nieuw Licht’ plaatst het werk van Jan Voerman junior en de Zwolse kunstenaar Daniel Douglas centraal.

Voor het Voerman Museum Hattem zijn dit net als voor iedereen hectische en verwarrende weken. Voor actuele ontwikkelingen is het verstandig onze website en onze Facebook- en Twitter-accounts in de gaten te houden. En wie trouwens toch graag ons museum wil bezoeken, kan onze vernieuwde online virtuele tour bekijken, die net gereed is. Ga hiervoor naar www.onlineinbeeld.nl/VirtueleTour/Hattem-VoermanMuseum . Klik met de muis op de pijlen en wandel rond in het museum. Ook ‘In Vervoering van Voerman’ is in deze tour opgenomen.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten