Helenium en margrieten zijn voorbeelden van zomerbloemen die zelf goed te kweken zijn met een zakje zaad.
Helenium en margrieten zijn voorbeelden van zomerbloemen die zelf goed te kweken zijn met een zakje zaad. (Foto: )
Tussen heuvels en rivier

Tussen heuvels en rivier - Natuur om de zinnen te verzetten

Het zijn ongewone tijden. Het lijkt of letterlijk alles want wij doen door elkaar geschud wordt, tot niets meer hetzelfde is. Soms zijn omstandigheden zo aanwezig, dat ze tot in ons denken bezit van ons nemen.

Om de zinnen te verzetten in tijden die onze bewegingsvrijheid beperken zijn hier een paar dingen die in onze directe omgeving afleiding en plezier kunnen geven.

Allereerst is er het geweldige nieuws dat het college van de gemeente Epe het besluit genomen heeft, voor de omgeving van de hertenkamp het belang van de natuur voor alle andere belangen te laten gaan. Het koos voor de toekomst van het betreffende gebied, war ook de Nieuwe Vijver in valt, voor het plan dat de natuur centraal stelt. Het plan is gebaseerd op de uitgangspunten die gelden in het Natura 2000-gebied.

We mogen ervan uitgaan, dat er daar dus geen aantasting van de natuur meer zal plaatsvinden.Misschien is de aanwezigheid van de uitgestrekte Veluwe, tot tegen de kom van onze dorpen aan, wel zo vanzelfsprekend dat er mensen zijn die vergeten dat dit schitterende gebied helemaal niet zo gewoon is en dat het om onze aandacht en bescherming schreeuwt. Hoe dan ook, er is nu een wijs besluit genomen, dat Epe siert en waar velen opgelucht om zullen zijn. Onze bossen en heide zijn geen decor voor activiteiten maar een kwetsbare schat, die veel geeft als wij weinig vragen.

Dichterbij nog dan onze bossen en heide zijn onze tuinen en balkons. Nu wij voor een groot deel van de tijd gedwongen thuis zijn en het buitenseizoen begint is dat een mooie gelegenheid om eens te zien hoe wij op onze eigen vierkante meters de natuur naar ons toe kunnen halen. Planten en dieren waar wij goed voor zorgen geven veel terug, zoals alles in de natuur.

Heeft u een tuin, dan blijft het belangrijk, het onverharde oppervlak zo groot mogelijk te maken. Er gaat niets boven doorlaatbare, vrije grond. Zomerhitte wordt getemperd door begroeiing en bij zware regen verdwijnt het water gemakkelijk in de grond. Als u daarbij zorgt, dat de planten de ondergrond grotendeels, liefst geheel, aan het oog onttrekken, houdt uw tuin vocht langer vast en drogen planten aanzienlijk minder uit. Kijkt u eens met die blik naar uw tuin en verwijder waar u kunt bestrating of tegels. Als dit in veel tuinen gebeurt, is het totale effect echt van belang, voor de waterhuishouding en tegen hitte en ter bevordering van de biodiversiteit. Ook leggen planten, net als bomen, CO2 vast.

Het mooiste is natuurlijk, als u zelf in de gelegenheid bent, planten op te kweken uit zaad. Voor vaste planten moet u soms wat geduld hebben, want vaak bloeien die pas in het jaar nadat u ze zaaide. Toch geldt ook hier dat aandacht wonderen doet en dat de voldoening groot is als u uw zelf grootgebrachte planten ziet opgroeien en bloeien en vlinders en andere insecten trekken.

Met zaaien kunt u nu al beginnen, afhankelijk van de soorten buiten of binnenshuis, in simpele pot of in een broeibakje, gewoon in de vensterbank. Overleg met anderen als u zaden moet kopen, want gewoonlijk zit er veel meer zaad in een zakje dan u planten kwijt kunt. Zaden of later de planten delen of ruilen is dus de oplossing en het beperkt ook de kosten.

Omdat het opkweken van planten bewerkelijk is, is het belangrijk dat u goede soorten kiest. Soorten die specifieke eisen stellen nemen geen genoegen met minder. Laat u dus niet misleiden en vraag advies.

Om in de stemming te komen hierbij nog een tip voor liefhebbers van basilicum. De ‘planten’ die u koopt in een pot in de supermarkt zijn eigenlijk geen planten, maar een potje vol zaaigoed.

Met de inhoud van een potje kunt u heel gemakkelijk een groot aantal basilicumplanten opkweken. Als u de kluit uit zo’n potje uit elkaar haalt en ieder plantje de ruimte geeft, nu nog binnen, in potten, of na half mei in de tuin, zult u versteld staan van de hoeveelheid basilicum die hieruit zal groeien, in grote sterke planten.

Vereniging Milieuzorg Epe
milieuzorgepe@gmail.com


Joop de Haan
Meer berichten