Regisseur Peter van Dijk (links) ziet parallellen tussen de huidige coronacrisis en de oorlogsjaren.
Regisseur Peter van Dijk (links) ziet parallellen tussen de huidige coronacrisis en de oorlogsjaren. (Foto: Jan Nitrauw)
Coronavirus

Theatervoorstelling in Wapenveld over bevrijding afgelast

Wapenveld - "Wat we nu zien is een botsing tussen vrijheid en veiligheid". Dat zegt regisseur Peter van Dijk van de theatervoorstelling 'Zo gaan we allemaal' die begin mei op Vrieze's Erfgoed op het programma stond. Het is één van de vele activiteiten rond de viering van 75 jaar bevrijding die niet door kunnen gaan.

(door Jan Nitrauw)

“Deze botsing tussen vrijheid en veiligheid is een van de aspecten waar de voorstelling ‘Zo gaan we allemaal’ over gaat. Enerzijds is er Herman Snatager, die de dreiging van de joden vervolging in eerste instantie niet al te serieus neemt en zijn vrije leven in zijn woonplaats Zutphen koste wat kost wil voortzetten. Anderzijds is er zijn broer Eduard die die dreiging wel duidelijk ziet en voor zijn eigen veiligheid in Wapenveld ondergedoken blijft.

Er zijn wat dat betreft duidelijke parallellen tussen de dreiging van het nazi-regime en de coronadreiging. "Het enige verschil is dat wij nu tegen een onzichtbare vijand vechten", aldus regisseur van Dijk. De voorstelling krijgt hiermee een extra dimensie”, aldus van Dijk. Volgens de organisatoren HemenHem Produkties, Cultuurplein Noord Veluwe en Vrieze's Erfgoed is “het beste moment om deze voorstelling te spelen is als we ons bevrijd hebben van het virus en we weer samen mogen komen om onze ervaringen en verhalen met elkaar te delen”.

Kaarten

De organisatoren gaan nu bezien of uitvoering van deze voorstelling in mei volgend jaar haalbaar is. Hierover moet onder meer overleg met subsidieverstrekkers worden gevoerd. Al gekochte kaarten voor deze voorstelling blijven geldig voor volgend jaar. Zodra er een nieuwe datum gekozen is voor de voorstellingen krijgt men bericht met de vraag of men de kaarten wilt houden voor 2021, restitutie verlangt of dat men ervoor kiest om de kaarten te doneren, om de voorstelling en de spelers een warm hart toe te dragen.

Provincie Gelderland

Het college van GS van Gelderland heeft inmiddels besloten om organisatoren tegemoet te komen door de subsidieregels te versoepelen. "Dat betekent dat de verleende subsidies voor afgelaste evenementen die onderdeel zijn van het programma Gelderland Herdenkt beschikbaar blijven. Daarnaast verlengen we de subsidieperiode van Gelderland Herdenkt tot 31 mei 2021, waardoor evenementen kunnen worden uitgesteld, met behoud van subsidie", zo hebben GS besloten. Gedeputeerde Drenth: “Dit prachtige programma is alleen mogelijk doordat zoveel mensen zich hier met hart en ziel voor inzetten. Wij vinden dat deze mensen hier niet de dupe van mogen worden.”

Voor de gemeente Heerde was er met de coördinatie door de werkgroep 'Heerde remembers' een uitvoerig programma samengesteld met bijna twintig activiteiten. Die zijn nu allemaal afgelast. Bekeken wordt nog of het voor 18 april geplande Bevrijdingsconcert naar het najaar verplaatst kan worden. Bekend is inmiddels ook dat de festiviteiten op Koningsdag in de gemeente niet door gaan.

Jan Nitrauw
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden