Bewoners en personeel van de zorgcentra in de regio worden dagelijks verrast met veel medeleven.
Bewoners en personeel van de zorgcentra in de regio worden dagelijks verrast met veel medeleven. (Foto: WZU Veluwe )
Coronavirus

WZU Veluwe: Medeleven is ronduit hartverwarmend

Regio - "Elke dag worden onze bewoners en medewerkers verrast door de meest uiteenlopende acties. We ontvangen bloemen, stapels kaarten, tekeningen van kinderen en zelfgebakken taarten. Het meeleven vanuit de Veluwse samenleving is werkelijk hartverwarmend", zegt Wim Martens, bestuurder van de WZU Veluwe.

(door Jan Nitrauw)

Alweer bijna twee weken geleden gingen de deuren van de zorgcentra dicht voor bezoekers. Een besluit dat directies met tegenzin namen maar onontkoombaar was. Het bracht in de verpleeghuizen de angstige vraag: Hoe zal het hier gaan? Bewoners en personeel worden met speciale zorg omringd rond de vraag of er verschijnselen van corona zijn. Zorgcentrum Brinkhoven in Heerde werd bijzonder zwaar getroffen. Vanaf het afgelopen weekend zijn militairen ingezet om de helpende hand te bieden. Vier bewoners overleden, enkele tientallen die ziek zijn evenals een aantal personeelsleden. Ook van andere verpleeghuizen komen de signalen van geïsoleerde bewoners en zieke personeelsleden.

Warme deken

Tegelijkertijd komt er een proces op gang waarin de inwoners en bedrijven de verpleeghuizen laten merken dat ze er niet alleen voor staan. De facebookpagina's van Rehoboth in Wapenveld, de Bongerd in Hattem, de Boskamp in Epe en Brinkhoven in Heerde om er maar enkele te noemen, staan bol van de berichten over kaarten, bloemen, tekeningen, taarten en andere verrassingen voor personeel en bewoners. "Ook krijgen we hulpmiddelen aangeboden, zoals mondkapjes en brillen van diverse bedrijven. Dit doet onze cliënten en ons personeel in deze moeilijke tijd heel goed en we willen iedereen die iets heeft bijgedragen daarvoor hartelijk bedanken", zegt Wim Martens. Ook de andere zorgcentra zijn diep geroerd door de vele blijken van medeleven voor bewoners en personeel.

Oproep tabets

Een bijzonder verzoek van zorgcentra betreft het beschikbaar stellen van tablets. "Nu onze bewoners geen bezoek mogen ontvangen, zetten we beeldbellen in om het contact met familie en naasten te onderhouden. Ook deze contactmomenten zijn heel waardevol voor onze cliënten. We gebruiken hier tablets voor. Dus heeft u thuis een oude iPad of tablet liggen waar u niets meer mee doet? Dan ontvangen we die graag bij WZU Veluwe", zegt Wim Martens.

Dat verzoek heeft ook locatiemanager Bas de Man van Groot Stokkert in Wapenveld. De Man vertelt dat men in overleg is met ziekenhuizen over de rol die Groot Stokkert kan vervullen. "Omdat veel operaties niet door gaan en wij minder patiënten krijgen, kunnen we wellicht een rol spelen in herstelzorg voor coronapatiënten. Overleg hierover is gaande". Wat wel duidelijk is, is dat de zorgcentra nog geruime tijd de steun van de omgeving kunnen gebruiken. Het zal dus zaak zijn om de steunbetuigingen vol te houden want de strijd is voorlopig nog niet gewonnen.

Jan Nitrauw
Meer berichten