De allegorische optocht in Epe op 31 augustus en 1 september 1945. (foto: Ampt Epe)
De allegorische optocht in Epe op 31 augustus en 1 september 1945. (foto: Ampt Epe) (Foto: eigen foto)

Editie Ampt Epe over Tweede Wereldoorlog

Epe - De nieuwe van Ampt Epe is, op enkele artikelen na, een themanummer geworden over de Tweede Wereldoorlog.

Jan Leemburg beschrijft de gebeurtenissen rond Bertus Pannekoek, lid van een verzetsgroep en door verraad opgepakt, Hij is overgebracht naar de Willem lll-kazerne in Apeldoorn in de avond van 18 december 1944 en op transport gesteld naar Duitsland.

Nadat enige officials van de Eper afdeling van Nederlands Volksherstel een bezoek hadden gebracht aan het zwaar gebombardeerde Velp, werd besloten tot een inzamelingsactie onder de naam ‘Help Velp’. Jan Paasman schreef er een artikel over.

De Amerikaanse 8th Air Force voerde, samen met de Britse RAF, een voortdurend offensief tegen de Duitse synthetische olie-industrie die de Wehrmacht en Luftwaffe van benzine voorzag. Op maandag 22 januari 1945 was er een aanval gepland op de olieraffinaderij van Ruhrchemie AG bij Oberhausen. Een van de toestellen die aan deze missie deelnam, was de ‘Wickle Witch’, een Boeing B-17G. Gerrit Kamphuis doet verslag van deze vlucht.

Hein Leerkes en Hennie Lagerweij reageerden op onze zoektocht naar verhalen en foto’s over de Tweede Wereldoorlog. Beiden kwamen met foto’s, gemaakt tijdens de allegorische optocht in Epe op 31 augustus en 1 september 1945.

In ‘Dwangarbeid’ beschrijft Willy Smit-Buit de angstige situaties en de barre omstandigheden waarin mensen terechtkwamen als gevolg van de oproep van NSB-burgemeester Cassa zich te melden voor het verrichten van graafwerk in de omgeving van Olst.

Lulof Terwel laat de lezer kennismaken met Derk (roepnaam Dirk) Hendrik Bordewijk, broodbakker in Oene, die in de nacht van 28 op 29 september 1942 door de marechaussee van Epe werd gearresteerd op verdenking van economische delicten. Mede aan de hand van brieven aan zijn vrouw Geertje is meer bekend over zijn leven in gevangenschap.

Op 17 april 1945 zette Alie te Riele-van ’t Hoff haar indrukken over de bevrijding van Vaassen op papier. Dankzij haar zoon Gerard werd 75 jaar later publicatie mogelijk gemaakt.

Niet leden kunnen het blad voor 5 euro in een van de volgende winkels kopen:

Bruna van de Kamp in Vaassen;
Spar-supermarkt Van der Loo in Emst;
The Read Shop in Epe.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden