Foto: Dennis Dekker
Columns

Coronazorgen

Eper Erupties

In de media zien we na een aantal weken corona de aandacht lichtjes verschuiven van medische zaken naar onze economie. Natuurlijk, de aantallen besmettingen en doden (in Nederland inmiddels de 2500 gepasseerd) en de aangrijpende taferelen in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en andere instellingen blijven veel aandacht trekken. Maar inmiddels durft men ook te wijzen op de gigantische economische impact.

Daar waar begin van dit jaar nog werd gesproken over een economische groei van 1.5 procent is dit inmiddels omgeslagen naar een krimp van minstens 10 procent. Dit ondanks de hulpoperaties van het kabinet. Deze plannen worden overigens vrijwel dagelijks bijgesteld. Dat valt niemand kwalijk te nemen, maar door de snelheid van handelen waren nog al wat bedrijfstakken over het hoofd gezien.

Naarmate de tijd verstrijkt blijkt geen enkele bedrijfstak de dans te ontspringen en moet het noodpakket steeds verder worden uitgebreid. Een schier onmogelijk taak, zeker als de crisis, zoals verwacht wordt, langer gaat aanhouden. Onbeperkt budget is er niet, dus zullen er snel plannen moeten worden opgesteld om de ‘1,5 meter economie’ gestalte te gaan geven. In ons kleine, dichtbevolkte land geen gemakkelijke opgave. Denk alleen maar eens aan het openbaar vervoer. Voor velen zal de thuiswerk of -studieplaats dus nog wel even duren.

Naast een beetje meer letten op elkaar en het naleven van de sociale onthoudingsadviezen zouden we zelf ook wat meer kunnen denken aan onze lokale (kleinere) ondernemers. Zij, die normaal gesproken bijdragen aan ons aantrekkelijk en leefbaar dorp, hebben het nu moeilijk. Wellicht zullen een groot aantal de crisis niet overleven en resteert na de crisis een ‘spookdorp’. Een groot aantal ondernemers heeft al acties bedacht om het leed een beetje te verzachten en toch nog wat omzet te maken. Van boodschappenservices tot paasbrunches, van winkelen op afspraak tot social distancy shopping. Er bestaat zelfs al een overzichtslijst op internet met wat mogelijk is (winkeleninepe.nl). Laten we hen dus helpen door hiervan gebruik te maken.

Minder aandacht vraagt de komende maanden wellicht de luchtvaart. Natuurlijk zijn ook hier problemen en zal het veel inspanning kosten om de KLM in de lucht te houden. Ook Schiphol beleeft bijzondere tijden en het herstel zou wel eens lang kunnen duren. De grens van 500.000 vluchten op Schiphol lijkt ineens veranderd van veel te krap tot uiterst royaal.

De opening van Airport Lelystad is wederom uitgesteld, tot november 2021. Officieel als gevolg van corona, maar in werkelijkheid door het ontbreken van actuele natuurvergunningen en het besef dat van overloop voorlopig geen sprake hoeft te zijn. Zeker als we na de coronacrisis ons leven iets anders gaan inrichten en ons milieu de aandacht gaan geven die het toekomt, kan Lelystad hopelijk helemaal van de agenda verdwijnen.

Een hele zorg minder. Maar ja, zoals altijd komt daar dan wel weer een andere voor in de plaats. Het gesloten blijven van mijn kapper is er zo één. Zeker als mijn echtgenote begint met de dreiging van een thuisknipschaar.

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten