Een uitsnede van ‘Gezicht op Hattem’, waarop twee Dijkpoorten te zien zijn. (foto: Voerman Museum Hattem)
Een uitsnede van ‘Gezicht op Hattem’, waarop twee Dijkpoorten te zien zijn. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Afscheid van de dubbele Dijkpoort

Hattem - De coronacrisis houdt het Voerman Museum Hattem voorlopig nog gesloten. Daardoor was ook onze wisseltentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’ niet meer te bezoeken. Het Voerman Museum Hattem heeft intussen afscheid genomen van deze zeer bijzondere tentoonstelling.

Voor ‘In Vervoering van Voerman’ waren tientallen werken bijeengebracht, door tal van musea en particulieren in bruikleen gegeven. Die zijn terug naar hun oorspronkelijke eigenaren, of zijn er naartoe onderweg.

‘In Vervoering’ was een een oeuvre-tentoonstelling, die het leven en werk van Jan Voerman senior in een breed perspectief liet zien. Werken uit zijn ‘jonge jaren’, zijn IJssellandschappen, zijn ‘Les Nabis’-periode, schilderijen met ‘platte’ koeien en paarden zonder perspectief. Alle artistieke fases uit Voermans leven kwamen aan bod.

Bij het afscheid van ‘In Vervoering van Voerman’ willen we nog één keer bij deze expositie stiltaan. Via het werk ‘Gezicht op Hattem’, in bruikleen gegeven door een particuliere eigenaar. Je zou kunnen zeggen dat in dit schilderij alles samenkomt wat Jan Voerman senior beroemd heeft gemaakt. Koeien liggen rustig aan het water, paarden staan in de uiterwaarden. De horizon is laag geplaatst en in de lucht hangt een forse wolkenpartij boven Hattem. Een dromerige tijdloze sfeer…

Maar dit ‘Gezicht op Hattem’ is niet zo gewoon als het lijkt. Want kijk eens naar de huizen, die lagen in het echt niet zo dicht aan het water. En wat te denken van een tweede Dijkpoort? Rechts op het schilderij te zien, met de echte Dijkpoort iets verder naar links. Artistieke vrijheid…

Het museum kijkt intussen alweer vooruit naar ‘Nieuw Licht’, de volgende tentoonstelling. ‘Nieuw Licht draait rond Jan Voerman junior en de Zwolse kunstenaar Daniel Douglas. Wanneer deze expositie open gaat, laten we zo spoedig mogelijk weten.

Bij de start van de tentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’ verscheen het gelijknamige boek over Jan Voerman senior en zijn werk. Dit boek blijft ook nu verkrijgbaar voor de prijs van 24,95 euro. Het is te koop in de museumwinkel - zodra het museum weer open is - en via de boekhandel en internet. De tentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’ is bovendien opgenomen in onze vernieuwde virtuele tour (zie www.onlineinbeeld.nl/VirtueleTour/Hattem-VoermanMuseum). Kun je tijdens je virtuele bezoek alles nog eens rustig bekijken.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Joop de Haan
Meer berichten