Prachtige 'hart onder de riem-acties'


Nanda van der Hoop, eigenaresse van het Eper Friethuys en van de Snackmobiel Epe, bakte afgelopen woensdag gratis patat bij De Klaarbeek en De Nieuwe Antoniehof. Medewerkers brachten het naar binnen.
Nanda van der Hoop, eigenaresse van het Eper Friethuys en van de Snackmobiel Epe, bakte afgelopen woensdag gratis patat bij De Klaarbeek en De Nieuwe Antoniehof. Medewerkers brachten het naar binnen. (Foto: Dennis Dekker)
Coronavirus

Prachtige 'hart onder de riem-acties'

Regio - Een groot deel van de beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen, is afgelopen dinsdag door de Nederlandse overheid verlengd. Dat betekent onder andere dat er in verzorgings- en verpleeghuizen nog geen bezoek mag komen. Mede hierdoor zijn er veel mensen die juist deze groep een hart onder de riem willen steken.

(door Dennis Dekker)

Wat te denken van al die vele hoogwerkers van diverse (transport)bedrijven die de afgelopen weken diverse familieleden dichtbij hun geliefden brachten? Of de vele regionale muzikale initiatieven in de tuinen van die verpleeghuizen? Peter Olde Scholtenhuis en Michiel van den Esschert uit Epe bedachten bijvoorbeeld dat het wellicht een goed idee was om hun draaiorgel voor diverse verzorgingshuizen in Epe en Heerde te plaatsen. Die muzikale klanken misten hun uitwerking niet, de reacties waren lovend. 

De heren die in deze periode normaal gesproken op diverse kermissen staan met hun attracties, hebben de komende maanden ook geen werk en inkomen. "Het is niet anders", aldus het duo. "Hopelijk redden we het. We blijven positief." Daarom hebben ze hun draaiorgel dus ook maar van stal gehaald. "We willen ouderen vermaken met oud-Hollandse liedjes. We zagen heel veel mensen meezingen. Daar hebben we zelf ook enorm van genoten." Na De Klaarbeek, De Boskamp en De Eper Veste in Epe, worden er ook nog locaties in Heerde bezocht door de sympathieke Epenaren.

Serveren vanuit Snackmobiel

Bij diezelfde Viattence-locatie De Klaarbeek had Nanda van der Hoop (eigenaresse van het Eper Friethuys en van de Snackmobiel Epe) afgelopen woensdag ook een actie bedacht. "Ik heb alle ouderen die daar wonen een gratis frietje en een frikandel of een kroket aangeboden. Bij De Klaarbeek ging het om ruim 100 patatjes en snacks." 

Die patatjes serveerde Nanda vanuit haar welbekende Snackmobiel. De medewerkers van de Klaarbeek deelden ze vervolgens rond. Eerder die dag was ze ook al bij verpleeghuis De Nieuwe Antoniehof geweest. Daar heeft ze 40 bakjes patat en een snack aan de bewoners uitgedeeld. "Ik ben erg blij dat ik dit kan doen voor deze groep. De oudere mensen hebben het nu zo moeilijk, omdat ze geen familie mogen zien. Ik hoop dat ik hen hiermee een beetje kan verwennen."

Bijzondere samenwerking

In Vaassen bedacht ondernemer Serdar Yenginer (Pizza & More) ook zo'n sympathieke actie. Elke dinsdagavond bezorgt hij gratis pizza’s bij gezinnen die van een bijstandsniveau moeten leven en het daardoor in deze periode extra moeilijk hebben. "Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan mensen die het wat minder breed hebben", aldus de ondernemer van de Vaassense eetgelegenheid. Deze actie wordt uitgevoerd met inzet van medewerkers van Koppel-Swoe. 

Hakan Soykan is daar sociaal werker. Hij vertelt: "Koppel-Swoe heeft een groot bereik in de gemeente. Wij leveren de namen en adressen aan Serdar. Mits de gezinnen dat zelf willen natuurlijk. Vervolgens maakt hij de bestellingen klaar. Met hulp van een aantal stagiairs van Koppel-Swoe bezorgen we de pizza’s bij de mensen thuis. Het is geweldig dat deze Vaassense ondernemer dit voor deze gezinnen wil doen. Een prachtig gebaar, een bijzondere samenwerking." Yenginer is hier vorige week dinsdag mee begonnen. De reacties zijn enorm positief. Soykan: "Eén vrouw vertelde dat dit de eerste keer in haar leven is dat ze eten thuis bezorgd krijgt. Iemand anders liet weten dat 'hun dag niet meer stuk kon', door deze gratis pizza. Dan weet je waar je het voor doet."

Watikjezeggenwil.nl

Maar naast het gratis uitdelen van eten zijn er in deze regio meer sociale 'hart onder de riem-acties' te benoemen. Zo is de bijzondere website www.watikjezeggenwil.nl in het leven geroepen. 

Eén van de initiators, Leonhard Vreekamp uit Heerde, vertelt er over. "Het coronavirus houdt ons land in de greep. Het leed is groot en de gevolgen zijn nog niet te overzien. Wij willen iedereen die ‘jong’ is vragen om mee te doen aan een digitale ontmoeting met ‘ouderen’. De bedoeling is dat onze website ons een kijkje geeft in de levens van oudere inwoners uit deze omgeving." 

Zo ontstaan er mooie verhalen uit de gemeentes Epe en Heerde, zo blijkt inmiddels. Met opa’s, oma’s, buren en bekenden. Ontmoeting die door de beperkingen van corona een bijzonder karakter krijgen. "Kijk op de site en doe mee."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
 

Meeste reacties