De Zwolse kunstenaar Daniel Douglas met enkele van zijn werken in het Voerman Museum Hattem. (foto: Voerman Museum Hattem)
De Zwolse kunstenaar Daniel Douglas met enkele van zijn werken in het Voerman Museum Hattem. (foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Achter de schermen volop in touw

Hattem - Al is het Voerman Museum Hattem momenteel voor publiek gesloten, achter de schermen werken medewerkers hard aan de nieuwe expositie ‘Nieuw Licht’. Daarbij natuurlijk de ‘anderhalve meter’ in acht nemend. Het museum wil deze tentoonstelling in volle glorie aan de bezoekers kunnen tonen, zodra het weer open mag.

Voordat een nieuwe tentoonstelling kan worden geopend, moet je natuurlijk eerst afscheid nemen van de vorige. En dus zijn enkele weken geleden alle werken die onderdeel uitmaakten van de expositie ‘In Vervoering van Voerman’ van de wanden gehaald. De meeste ‘Voerman seniors’ waren in bruikleen van particuliere eigenaren en andere musea en deze werden dus netjes ingepakt. Het grootste deel is intussen weer terug bij de oorspronkelijke eigenaren.

Een aantal van deze schilderijen, onder meer van het Rijksmuseum en Joods Historisch Museum in Amsterdam en van De Fundatie in Zwolle is door professionele transportbedrijven opgehaald. Zo arriveerde voor de ‘thuisreis’ van ‘Weduwe bij den Uitdrager’ een manshoge transportcontainer in het museum, waarin deze ‘Voerman senior’ veilig mee kon.

Nadat alle werken van de vorige expositie hadden plaatsgemaakt, konden de medewerkers van het museum beginnen met het voorbereiden van ‘Nieuw Licht’. Een aantal wanden werd geschilderd en toen de tentoonstellingsruimte zelf eenmaal klaar was, kon het inrichten van de nieuwe tentoonstelling zoetjesaan beginnen. ‘Nieuw Licht’ draait om het werk van Jan Voerman junior en van de Zwolse kunstenaar Daniel Douglas, die uit Voerman junior weer inspiratie put. Het Voerman Museum Hattem heeft zelf een ruim aanbod aan werken van Voerman junior. Een selectie hiervan kon alvast zijn plekje in de nieuwe tentoonstelling innemen. En afgelopen week was het dan zover en kwam Daniel Douglas naar het museum, die voor ‘Nieuw Licht’ een selectie van zijn werk meebracht.

De tentoonstelling ‘Nieuw Licht’ zal tot en met 11 oktober in het Voerman Museum Hattem te zien zijn. Het museum hoopt dat het kabinet op korte termijn het ‘groene licht’ aan musea zal geven om weer open te gaan. Om hierop voorbereid te zijn heeft het museum alvast voorbereidingen getroffen om straks gereed te zijn voor wat je de ‘anderhalve meter-aanpak’ zou kunnen noemen. Maatregelen die bezoek aan het museum mogelijk maken, waarbij bezoekers toch gepaste afstand van elkaar houden. Het museum hoopt spoedig van zich te laten horen.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038 - 444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten