Medewerkers Marjolein Tuinman (links) en Veronica Cadoni overhandigen ovengerechten aan één van de vele Epenaren (rechts) die gebruikmaakten van 'Floor Even Anders'. Foto: Dennis Dekker
Medewerkers Marjolein Tuinman (links) en Veronica Cadoni overhandigen ovengerechten aan één van de vele Epenaren (rechts) die gebruikmaakten van 'Floor Even Anders'. Foto: Dennis Dekker (Foto: Dennis Dekker)

Ook horeca Epe 'smacht' naar 1 juni

Epe - Op 1 juni mag de horeca weer open. Weliswaar met de nodige beperkende maatregelen, maar toch. Bij het schrijven van dit stuk is Mark Rutte's persconferentie op dinsdagavond nog niet geweest, dus er zijn nog wel enkele onduidelijkheden. Toch zijn vele ondernemers uit de gemeente Epe de afgelopen periode erg druk geweest om te kunnen voldoen aan de belangrijkste regel: hoe zorg je dat iedereen 1,5 meter afstand houdt? Enkele Eper horecaondernemingen aan het woord.

(door Dennis Dekker)

Nicole Kwakkel van Grand Café Cornelis vertelt waar ze allemaal rekening mee houdt. "We houden het protocol aan van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Binnen staat alles op 1,5 meter afstand van elkaar. Ons terras heeft een beperkt aantal tafels waardoor ook daar de juiste afstand gecreëerd kan worden. Verder checken we de gezondheid van ons personeel dagelijks voordat ze aan het werk kunnen. Ook houden we ons allemaal streng aan de hygiënevoorschriften. Maar we hebben er bovenal heel veel zin in." 

Ook café De Posthoorn gaat heel graag weer open, aldus Ineke Holthuis. "We zijn in overleg met de gemeente bezig om ons terras te verruimen. Binnen wordt het passen en meten, maar daar komen we wel uit. Voor het diner werken we in twee shifts. Daar moeten mensen voor reserveren. Dat maakt het duidelijk voor iedereen. We kunnen niet wachten om onze gasten weer te ontvangen." Ook René Poppema van Brasserie Bij Ons vertelt veel zin te hebben in 1 juni. "Toch willen we de persconferentie van dinsdag graag nog even afwachten om exact te zien wat er wel en niet mag. Dat neemt niet weg dat we er nu al klaar voor zijn."

De pas geopende Bar Twenty5 in Emst is er eveneens 'helemaal klaar voor', aldus eigenaar Dick Berghorst. "Op dit moment hebben we er alles aan gedaan om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen van de overheid en het RIVM. Maar we zijn ook benieuwd naar het officiële nieuwe schrijven van de KHN." Berghorst is samen met zijn vrouw eigenaar van de Emsterie. De afgelopen maanden benutte het echtpaar de coronacrisis om de naastgelegen bar helemaal aan te pakken. "We willen vanaf 1 juni volop gaan knallen. Uiteraard met alle restricties en voorwaarden van een maximum aantal bezoekers en andere verplicht gestelde regels in ons achterhoofd." 

Bar Twenty5 heeft ook een afhaalmenu in het leven geroepen. "Vanaf woensdag 20 mei (vandaag, red.) kunnen mensen via onze website hun bestellingen gaan doen." De tactiek van de Emstenaren wijkt een beetje af van andere horecaondernemers die maaltijden bezorgen. "Onze gerechten (het is een drie gangenmenu) worden koud aangeboden. Ze zijn voorverpakt in bakken die je zelf in de oven kan zetten. Op het moment dat jij dat wilt." Berghorst hoopt dat de menu's zo ook de hele dag door afgehaald worden. "Dat verspreidt de druk van eventuele wachtenden ook een beetje over de hele dag." Die afhaalmenu's waren de afgelopen weken ook zeer belangrijk voor Bij Ons. Poppema: "Daar gaan we de komende tijd ook zeker mee door. Want er zullen altijd nog veel mensen zijn die op 1 juni juist niet de horeca opzoeken. Die wil je ook ter wille zijn." 

Toch smacht Poppema naar 1 juni. "Het is allemaal nog niet helemaal duidelijk wat wel en niet mag. Dat horen we deze week. Maar het allerbelangrijkste: wij willen de mensen heel graag weer ontvangen. Dat is toch de reden waarom wij in de horeca werken. Gastheer zijn. Lekker eten en drinken serveren. Mensen een goeie tijd geven."

Ook Brasserie Floor serveert (vanaf komende donderdag tot en met zondag) weer diverse afhaalmenu's. Ze hanteren dezelfde aanpak als Bart Twenty5. De gerechten worden mooi opgemaakt en koud meegegeven in ovenschalen, vertelt medewerker Marjolein Tuinman. "We noemen dat 'Floor Even Anders'. Wekelijks zijn er andere afhaalgerechten te bestellen. Die kunnen van 16.00 tot 18.00 uur opgehaald worden." 

Floor heeft overigens ook een kaart voor de middag samengesteld. "Van 11.00 tot 16.00 uur kunnen geïnteresseerden hun hapjes en drankjes heel stijlvol ophalen in een picknickmand." Maar na 1 juni zal ook Floor weer open gaan. "We houden de strikte regels van de RIVM uiteraard in de gaten." De Slimmerick in Epe gaat per 1 juni weer open. Ook daar werkt men voor het diner in twee shifts (vroege eters kunnen tussen 16.30 en 17.00 uur terecht en de tweede lichting is vanaf 19.00 uur welkom). Daarnaast blijft men doorgaan met het bezorgen van lunch- en dinermaaltijden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden