In 1990 werden de schapen met de hand geschoren, dit jaar gaat het zonder publiek en elektrisch gebeuren.
In 1990 werden de schapen met de hand geschoren, dit jaar gaat het zonder publiek en elektrisch gebeuren. (Foto: Aart Veldman )

Schapen scheren dit jaar elektrisch

Heerde - Je kunt een schaapscheerdersfeest wel afblazen door de huidige corona crisis maar de wollen vacht zal er toch af moeten. Dit jaar zullen de ruim 150 schapen dan ook elektrisch geschoren worden in plaats van handmatig door de ervaren vrijwilligers. Oorspronkelijk stond het feest voor 6 juni gepland om de Brink in Heerde in combinatie met de Hessendag maar dat evenement is door de organiserende Ondernemersvereniging Heerde dus afgeblazen.

(door Jan Nitrauw)

Het elektrisch scheren zal de komende tijd in alle stilte gebeuren. "De vrijwilligers hebben wel aangeboden om te helpen maar ook daar zijn veel ouderen bij waar we voorzichtig mee moeten zijn. Maar hun enthousiasme is zoals altijd hartverwarmend", steekt schaapherder Lammer Niesing hen een veer op de hoed. Die nog wel mee maakte dat de adoptie van lammeren nog net voor de uitbraak van de crisis plaats vond. 

Financieel belangrijk voor de kudde, elk jaar is er een opbrengst van een 2500 euro. Totaal werden er dit jaar maar liefst 169 lammeren geboren tegenover normaal een 130 stuks. Volgens Niessing waren de ooien vorig jaar september in topconditie toen de rammen er in september bij kwamen. De adoptie verliep voorspoedig maar de voor 20 maart geplande Lammetjesdag werd afgeblazen. Een groot deel van de duizend beschuiten die Bolletje beschikbaar had gesteld ging naar de Voedselbank.

Teun Niesingpad

De vele lammetjes hebben een grote aantrekkingskracht op het publiek. De belangstelling werd zo groot dat de gemeente Heerde besloot het Teun Niesingpad af te sluiten. Ook de wandelingen met herder Niesing zijn op dit moment geschrapt. Een en ander heeft ook financiële gevolgen voor de schaapskudde. "De adoptie van de lammetjes is wel op peil gebleven, daar ben ik blij mee. Maar door de aanhoudende droogte moeten we nog steeds bijvoeren en dat kost geld", aldus de schaapherder. Een volgend probleem is de verkoop van de overtollige dieren. "Normaal verkopen we elk jaar zo'n 150 dieren. Maar ik zie nu al dat de prijzen dalen. En ook dat zal gevolgen hebben voor de exploitatie.. Wie de kudde financieel wil steunen, kan via de website donateur worden.

Wolvenraster

Een actueel onderwerp is uiteraard de komst van de wolf. De schaapskudde Epe/Heerde bereidde zich hierop voor door een aanpassing van het hekwerk. "Er is een ploeg van een 25 vrijwilligers beschikbaar. Maar ook die kunnen niet aan de slag", vertelt Niesing. Die na een publicatie de afgelopen week volop in de discussie rond zo'n raster verzeilde. De provincie Gelderland heeft een plan gepresenteerd waarbij onder andere van elektriciteit gebruik wordt gemaakt. Niesing is daar niet zo gelukkig mee. Hij vroeg zich af wie verantwoordelijk is als er wat met bijvoorbeeld kinderen gebeurd die in aanraking komen met de stroomdraden.

www.schaapskudde-epe-heerde.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden