'Zacht 1954'


Dennis Dekker
Dennis Dekker (Foto: Dennis Dekker)
Columns

'Zacht 1954'

Vol gas flits ik achter hem aan. Zijn out-fit wappert in de wind. Hij beklimt de Veluwse heuveltjes zonder veel moeite. Hij stuurt behendig over bochtige, smalle paadjes. Mijn zoon gaat mountainbiken steeds leuker vinden. Gelukkig maar, want samen fietsen in de bossen rondom Epe: veel leuker wordt het niet.

We nemen een korte pauze bij een open vlakte met water. Mijn zoon vraagt waar het naastgelegen gebouwtje voor dient. Ik vertel hem dat dit de drinkwaterwinning van de gemeente Epe is. Het is dé plek waar sinds 1954 heel veel drinkwater gewonnen wordt. Jaarlijks zelfs ruim 5,5 miljoen kubieke meter. Naast alle inwoners van Epe en Heerde worden hier inwoners uit delen van Elburg, Oldebroek, Nunspeet, Hattem, Voorst, Warnsveld en zelfs Zutphen mee voorzien. En het allermooiste, besluit ik, ‘ons water’ is het zachtste water van Nederland. En ook nog eens één van de beste natuurlijke soorten kraanwater van de wereld. Mijn zoon grijpt naar zijn bidon. Hij heeft er dorst van gekregen. Hij kloekt het goedje gulzig naar binnen. Heerlijk, meldt hij. Logisch, want dit tintelende, sprankelende nat (het heet hier niet voor niets ‘Zacht 1954’) smaakt geweldig lekker en fris. Eigenlijk kan daar geen frisdrank, jus d’orange of chocomelk tegenop.

Wij hebben in dit land sowieso niets te klagen, natuurlijk. Wat te denken van de vele andere plekken in de wereld waar er überhaupt geen stromend water is. Waar mensen dagelijks soms wel kilometers moeten lopen voor een paar liter water waar vervolgens ook nog eens de troep en andere smerigheden uitgekookt moeten worden. Toch zijn er in deze regio, genoeg personen (jong en oud) die niet zo veel met water hebben. Die liever kiezen voor de gebottelde of in karton verpakte dranken in plaats van te genieten van dat straaltje uit de kraan. Het team van Heel Epe Beweegt probeert hen qua bewustwording te helpen. Deze groep buurtsportcoaches is in dienst van Koppel-Swoe. Ze stimuleren een actieve en gezonde leefstijl. Naast sporten en een gezonde voeding helpt het drinken van water daar natuurlijk ook bij. ‘Water drinken is gezond, goedkoop en gemakkelijk! Zet de kraan maar open en je lest jouw dorst perfect’, zeggen ze vaak. Dat lukt nog niet bij iedereen, maar Heel Epe Beweegt werkt hard aan meer aandacht voor water.

Zo haken ze binnenkort aan bij een bijzonder initiatief. Iedereen op de Veluwe (naast Epe doen zeven andere gemeentes mee) wordt van 15 tot en met 21 juni uitgedaagd om mee te doen aan de zogenaamde '7 dagen water challenge'. Opdracht? Zeven dagen lang niets anders drinken dan water en thee (zonder suiker). Ik vertel onze zoon hier over. Hij noemt dat een ‘eitje’. Direct vraagt hij of wij ook meedoen. Hij ziet mijn blik. ‘Hand erop’, eist hij meteen de spreekwoordelijke boter bij de vis.

Hmmm… Ik vind het Eper water oprecht erg lekker, maar denk dat ik koffie en enkele alcoholische versnaperingen ook best ga missen. Aan de andere kant laat je ook zien dat je gezondheid belangrijk vindt. De twijfel… Een weekje ‘Zacht 1954’ drinken? Van maandag 15 juni 00.00 uur tot zondag 21 juni 23.59 uur? Dat moet toch te doen zijn? Ik zie zijn uitgestoken hand en klap de mijne er op. Thuisgekomen van het fijne rondje mountainbiken schenk ik twee glazen ijskoud water uit de kraan in. Vervolgens geven wij ons als gezin op via 7dagenwaterchallenge.nl. Doe jij ook mee? Aanmelden kan nog tot en met 10 juni.

Dennis Dekker

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden