Met toestemming van het RIVM kon onlangs een container vol geladen worden met hulpgoederen voor Lesbos.
Met toestemming van het RIVM kon onlangs een container vol geladen worden met hulpgoederen voor Lesbos. (Foto: Marijke Weststrate )

'Boxes of love for Lesbos' uit Heerde

Heerde - Er is nog maar net een zestig kubieke meter hulpgoederen verzonden naar Lesbos en de Heerder werkgroep werpt zich op een nieuwe actie om hulp te nemen. Ze roept op om deel te nemen aan de actie 'Boxes of love for Lesbos'. Iedereen kan hier, individueel of samen met vrienden of familie, een bananendoos vullen met alleen toiletartikelen.

(door Jan Nitrauw)

"Hulp is nog steeds nodig op Lesbos. Tot 22 juni hebben nu nog een mogelijkheid om aan deze actie deel te nemen", aldus Marijke Weststrate. Om zo'n doos te vullen en te verzenden is het wel nodig hiervoor een speciaal label op te halen bij of thuis te laten bezorgen door de Heerder organisatie. Dat kan via mpweststrate7@gmail.com. De gevulde doos kan men gratis verzenden. De dozen worden verzameld door 'Boxes of love for Lesbos' in Duitsland. Die zorgt dan voor vervoer naar Lesbos. "Een eenvoudige manier om toch voor de vluchtelingen van betekenis te zijn", benadrukt Marijke Weststrate. Wie meer wil weten kan terecht op de pagina www.facebook.com/AttikaHumanSupport.

De verzending van de kleding en andere hulpartikelen die de afgelopen winter is ingezameld, is perfect verlopen. Onlangs kon een zeecontainer met toestemming van het RIVM heel snel gevuld worden. “We hadden hier bijna de hele morgen voor uitgetrokken. Maar negen jonge kerels van rond de veertig maakten er een sport van. Binnen twee uur was de container geladen”, vertelt Marijke Weststrate. Die meteen toegeeft dat er 'best wat heen ging' door de vier aanwezige leden van de werkgroep toen de container vanaf de Keuterstraat in Heerde vertrok richting de Rotterdamse haven. Inmiddels is de zeecontainer op volle zee en onderweg naar Lesbos.

“Op 4 maart hebben we laatste keer gesorteerd. Voor deze omgeving brak daarna een heel zware periode aan met heftige gevolgen door het coronavirus. Eind april hebben we besloten om het werk weer op te pakken. We zaten wel met een loods vol zomerkleding die op tijd op Lesbos moet zijn wil het nog nut hebben”, vertelt Marijke Weststrate. Het lukte de Heerder werkgroep om via een Rotterdams bedrijf een zeecontainer te regelen. In overleg met het RIVM werd een plan gemaakt om de container veilig te kunnen laden. 

“Woensdagavond hebben we met onze vaste vrijwilligers alle dozen op pallets geplaatst om het laden makkelijker te maken. Dat was een avondje buffelen. Tussen de loods en de zeecontainer hebben we lange tafels geplaatst. Met inachtneming van de 1,5 meter afstand konden de dozen daar over heen geschoven worden en zo is de container in recordtijd gevuld”.

"Eind september gaan we bekijken hoe de situatie is. En dan zullen we vast wel weer een manier vinden om door te gaan. Want de nood op Lesbos blijft nog steeds heel hoog”, zo weet de werkgroep.Wat in ieder geval door gaat is financiële hulp. Wie daar aan bij wil dragen kan dat doen via rekening NL39 INGB00 06708 905 o.v.v. Lesbos.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden