RSG NO-Veluwe in Epe (zie foto) en de christelijk college de Noordgouw in Heerde zijn er helemaal klaar voor. Vanaf deze week zijn de leerlingen weer welkom. Foto: Dennis Dekker
RSG NO-Veluwe in Epe (zie foto) en de christelijk college de Noordgouw in Heerde zijn er helemaal klaar voor. Vanaf deze week zijn de leerlingen weer welkom. Foto: Dennis Dekker (Foto: Dennis Dekker)

'Het is mooi om elkaar terug te zien'

Regio  - De RSG NO-Veluwe in Epe en christelijk college de Noordgouw in Heerde zijn er weer helemaal klaar voor. De maandenlange stilte in de middelbare scholen is voorbij: vanaf deze week zijn de middelbare scholen weer open. Conrector Hanny Bezuijen van de Noordgouw en directeur Anne-Marie Leeuwenburgh van de RSG vertellen hoe de situatie en aanpak is op hun beider scholen.

(Door Dennis Dekker)

De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs is blij met het kabinetsbesluit dat de schoolgebouwen in het voortgezet onderwijs weer heropend worden. Ook de scholen zelf zijn daar blij mee. Zowel de Noordgouw als de RSG NO-Veluwe ontvangen hun leerlingen vanaf deze week weer op school. Hanny Bezuijen, conrector van de Heerder middelbare school, vertelt over de aanpak bij de Noordgouw: 

"Dinsdag 2 juni is door ons gebruikt voor de opstart met alle docenten. De laatste voorbereidingen voor het weer opstarten van de lessen zijn deze dag gemaakt. De leerlingen komen vanaf woensdag 3 juni (vandaag, red.) weer." In Epe draait de school ook weer vanaf 3 juni. Leeuwenburgh: "Op dinsdag hebben de docenten online mentoruren met hun leerlingen zodat ook zij exact weten wat de situatie is. De docenten hebben de dinsdag ook gebruikt om alle looproutes te testen en eventuele knelpunten op te lossen."

Van hun afdelingsleider hebben de leerlingen in Heerde een indeling van de subgroepen per klas ontvangen. Zo weet een ieder wanneer ze op school verwacht worden. Bezuijen: "De leerlingen (ruim 700, red.) worden verdeeld over de week en over diverse plekken in de school. We beginnen met kleine groepjes. De leerlingen van de onderbouw komen ’s morgens naar school en de bovenbouw komt ’s middags les volgen. Ze krijgen zes lessen van een half uur. Daarbij zijn de klassen gesplitst in twee of drie delen van maximaal twaalf leerlingen." In Epe is die aanpak net even anders. Leeuwenburgh: "Bij ons hebben de klassen als geheel dezelfde lessen. Die klassen worden wel verdeeld in groepen. Ze krijgen per dag gemiddeld drie lessen aaneengesloten. De lessen duren een half uur. Op deze manier zijn er per dag maximaal 200 leerlingen in school." 

Bij de Noordgouw volgen de leerlingen die niet op school zijn, hun lessen via een livestream. "Zo krijgt iedereen altijd dezelfde lessen." Epe werkt niet met livestreams. Leeuwenburgh: "Bij ons krijgt de hele klas in een keer les. Die klas is dan wel opgesplitst in twee à drie groepjes." Het is al met al best een uitdaging om de middelbare scholen om te buigen tot een school waar je 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden. Ook qua logistiek zijn de plannen dus verregaand uitgedacht. Bezuijen over de situatie bij de Noordgouw: "Alle ingangen van de school worden gebruikt. Leerlingen weten vooraf welke ingang ze moeten gebruiken." Bij de ingangen op de school in Heerde staan enkele docenten. Zij vangen de leerlingen op. En vervolgens maken de groepen in de school gebruik van verschillende trappen om naar de verdiepingen te komen. "Leerlingen zitten zo veel mogelijk in een vast lokaal. De docent verhuist. Na de lessen willen we dat onze leerlingen zo snel mogelijk naar huis gaan."

Ook Epe werkt met strikte looproutes. "Leerlingen komen via verschillende ingangen naar binnen en blijven de hele lesperiode in hetzelfde deel van het gebouw. Daar zijn dan weer unieke looproutes richting toiletten en richting uitgang uitgezet en uitgedacht. Om er maar voor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van andere leerlingen." Toch zijn alle genomen maatregelen natuurlijk niet in beton gegoten. De directeur van de Eper school: "We moeten continu blijven evalueren. Zoals Mark Rutte steeds zegt: 'we maken met 50 procent van de kennis, 100 procent beleid'. Dat geldt voor ons ook. We zijn benieuwd hoe het gaat lopen."

Bezuijen tot slot: "We hopen dat de leerlingen op deze wijze dit schooljaar toch nog voor een groot deel op school kunnen afsluiten. Het zal wel even wennen zijn voor ze, maar het is mooi om elkaar terug te zien. Het zal ons allen goed doen. De stilte in het schoolgebouw heeft al veel te lang geduurd." Daar is Leeuwenburgh het roerend mee eens: "Eindelijk weer wat reuring. We vinden het heel fijn om leerlingen weer te ontmoeten en hen letterlijk in de ogen te kijken. Niet via een internetverbinding. Een school zonder leerlingen is toch een beetje als pasta zonder pastasaus."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden