Daniel Douglas (rechts) geeft in het museum uitleg over zijn werk aan enkele bezoekers. (Foto: Voerman Museum Hattem)
Daniel Douglas (rechts) geeft in het museum uitleg over zijn werk aan enkele bezoekers. (Foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Daniel Douglas werpt ‘nieuw licht’ in museum

Hattem - Nu het Voerman Museum weer is geopend, is ook de nieuwe tentoonstelling Nieuw Licht voor het publiek te zien. Naast werk van Jan Voerman junior is tijdens deze expositie een hoofdrol weggelegd voor de Zwolse kunstenaar Daniel Douglas.

Daniel Douglas (1984) raakte geïnspireerd door een olieverf van een roos van Jan Voerman jr. Hij kreeg deze van zijn moeder en dit werk heeft ook een plekje gekregen in de collectie die tijdens ‘Nieuw Licht’ wordt getoond. Daniel groeide op het platteland van Nederland op en bracht zijn jeugd door in het landschap dat zo beroemd is afgebeeld door de Nederlandse 17e-eeuwse schilders. Lage brede horizonten en felle wolkenluchten.

De bekende beelden waarmee hij opgroeide, vormden een solide basis voor het zijn latere werk. Ook Jan Voerman jr. groeide op met deze beelden toen hij in Hattem woonde en zijn vader de hoge wolkenluchten schilderde.

Voor beiden was het op jonge leeftijd al duidelijk: ze wilden alle twee schilder worden. Na een voorbereidend jaar aan de kunstacademie te hebben gevolgd, liep Daniel in 2004 stage bij kunstenaar Maarten Welbergen. Hier leerde hij de basis van olieverfschilderij en van proportioneren. Een jaar later verhuisde hij naar Italië om te studeren aan de kunstacademie van Florence. Op deze beroemde kunstacademie studeerde hij verschillende klassieke teken- en schildertechnieken en leerde hij kritisch observeren.

De stijl van Douglas kan worden omschreven als grotendeels realistisch; zijn schilderijen tonen alledaagse taferelen, landschappen, stillevens en portretten. In zijn werk speelt de esthetiek van licht en natuur een belangrijke rol. Door in lagen te werken creëert Douglas een rijke compositie met diepe kleuren.

Sinds 2012 werkt Douglas aan zijn serie ‘New Light’, waarin de stijl van de oude meesters wordt gecombineerd met kunstmatige lichtbronnen uit onze moderne tijd. In dit werk voel je de magische sfeer die dit licht creëert. Zonder stelling te nemen of deze nieuwe technologie goed of slecht is, laat Douglas ons de visuele effecten zien van modern licht, gezien door het oog van de kunstenaar.

Behalve in onze expositie ‘Nieuw Licht’ is het werk van Daniel Douglas ook te bekijken op zijn website: www.danieldouglas.nl/new-light-expo/. De tentoonstelling is in het museum te zien tot met 11 oktober 2020.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden