Vrouw Jager voor haar huisje in Wapenveld dat ze gastvrij voor de stakingsleiders open stelde.
Vrouw Jager voor haar huisje in Wapenveld dat ze gastvrij voor de stakingsleiders open stelde. (Foto: De Bouwer )

Lof voor 'de moeder van alle stakers'

Wapenveld - "Toen kwam moeder de Jager ons te hulp! Haar man een stoere fabrieksarbeider en zij met hart en ziel onze beweging toegedaan, zouden wel raad schaffen. Vrouw de Jager stond de mooiste kamer van haar kleine arbeiderswoning af voor de stakers. Zij stond altijd voor ons klaar en kan met recht de 'moeder van alle stakers' genoemd worden die een ereplaats verdient in 'Den Bouwer'.

(door Jan Nitrauw)

Zo steekt de verslaggever van het blad 'De Bouwer' in het nummer van 6 juni 1929 de loftrompet over vrouw Jager. Zij heeft de stakers uit de brand geholpen door in haar woning het stakingsbureau te vestigen. 

En gestaakt werd er in die tijd: zo'n 75 polderwerkers legden negen weken het werk neer aan de verbreding van het Apeldoorns kanaal. Werk dat met schop en kruiwagen onder erbarmelijke omstandigheden uitgevoerd moest worden waarbij de aannemer de slavendrijver was. Onder leiding van de Algemene Nederlandse Bouwarbeidersbond vroegen zij om een verhoging van hun contractloon van 35 cent per uur naar 52 cent. De aannemer - firma Eikelboom uit Apeldoorn - wilde 5 cent verhogen maar dat was niet voldoende. 

En dus werd de schop neergelegd. Het ging in die tijd om een flink karwei. De bodembreedte werd gebracht van vijf naar twaalf meter en de diepte van 1,50 meter naar 2,10 meter. De vrijkomende grond werd gebruikt om de kanaaldijken te verhogen en te verbreden. Ook werd op de oostelijke dijk een nieuwe rijweg en een jaagpad aangelegd. Ten tijde van de staking was het deel tussen Hoorn en de Suikerbrug in Wapenveld aan de beurt.

Voor het werk waren stevige polderjongens aangetrokken die dus een flinke loonsverhoging eisten. Toen dat niet lukte werd er gestaakt en moest er een stakingsbureau ingesteld worden. Daar werden de stakers geregistreerd en moesten ze zich melden voor hun uitkering. Goede raad was duur volgens de verslaggever. "Het dichts bijzijnde café is een half uur verwijderd van het werk. Daar zaten we nou en we piekerden er over om een tijdelijke loods neer te zetten op gehuurde grond", aldus de woordvoerder van de vakbond. 

Maar toen bood vrouw Jager dus uitkomst. Ze stelde niet alleen de kamer beschikbaar maar "zij deed alles om het de jongens zo aangenaam mogelijk te maken en er ging niemand weg zonder een bakkie troost. Ze krijgt een ereplaats in De Bouwer want die heeft ze meer dan verdiend", aldus de verklaring voor het opnemen van de foto bij het artikel.

De verslaggever van De Bouwer is net op de dag aanwezig dat aannemer Eikelboom de staking probeert te breken door werkwilligen in te zetten. Hij heeft een 25 mensen uit Oene bereid gevonden om aan het werk te gaan. "Maar dat zijn geen polderwerkers, het zijn klompenmakers en keuterboertjes die het werk van de stakers over moeten nemen", schrijft hij. De inzet van deze mensen laten de stakers en de bevolking van Wapenveld niet over hun kant gaan. 

"Hoe de bevolking van Wapenveld meeleefde blijkt wel uit de belangstelling die er is als 's morgens deze onderkruipers onder begeleiding van de Marechaussee arriveren. De onderkruipers moeten omstuwd door politie, stakers en Wapenvelders naar hun werk bij de Oost-Indische brug. Daarbij klinken er luide verwensingen aan het adres van de onderkruipers".

De staking komt ten einde door bemiddeling van de burgemeester van Hattem. Er wordt een overeenkomst bereikt met een loonsverhoging van 35 naar 45 cent. En dan heeft vrouw Jager ook weer rust in haar woning.....

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden