Imkerij 't Haagje uit Epe gaf onlangs een zogeheten Boerbox (Uit Veluwe) weg aan Zwier van der Weerd en Erik Braat van De Boerderij in Oene.
Imkerij 't Haagje uit Epe gaf onlangs een zogeheten Boerbox (Uit Veluwe) weg aan Zwier van der Weerd en Erik Braat van De Boerderij in Oene. (Foto: Dennis Dekker)

Imkerij 't Haagje op bezoek bij Zwier

Oene - Uit Veluwe is een organisatie die erkende Veluwse streekproducenten verenigt. In april bedacht Pleuni Timmermans namens deze organisatie de zogeheten Boerbox. Zodat er ook in coronatijden zeer laagdrempelig streekproducten besteld en aan de deur bezorgd konden worden. De webshop www.uitveluwe.nl is inmiddels een doorslaand succes te noemen.

(door Dennis Dekker)

Eén van de leden van Uit Veluwe is de Eper Imkerij 't Haagje. Van hen zit er een potje lindehoning in deze box. Om extra aandacht te vragen voor Erkende Veluwse streekproducten, mochten ze vorige week een Boerbox verloten of cadeau geven. Wilfred en Gerda Muis van het Eper honingbedrijf hadden meteen een goed idee. Ze vertellen: "We dachten aan De Boerderij in Oene. Puur om eens iets terug te doen voor Zwier van der Weerd. Hij staat altijd klaar voor anderen. Dat mag ook wel eens gewaardeerd worden." Van der Weerd zelf, reageerde ietwat beduusd en bescheiden. "Wat geweldig van jullie! Deze verse streekproducten komen hier zeker goed van pas."

De Boerderij is een locatie van De Passerel waar arbeidsmatige dagbesteding plaatsvindt, vertelt Van der Weerd aan het echtpaar Muis. In dit werk-leerbedrijf zijn wekelijks zo'n dertig cliënten en stagiaires te vinden die zich kunnen ontwikkelen binnen de veelzijdigheid in het werken op een boerderij. Men verzorgt dieren, onderhoudt de (moes)tuin en maakt er plantenbakken en meubels van steiger- en Douglas hout. Van der Weerd: "Het is daarom erg leuk dat we onze cliënten kunnen verwennen met iets lekkers."

De Boerbox werd overigens niet alleen aangeboden aan Van der Weerd, meldt het echtpaar Muis eerlijk. "We hebben de afgelopen maanden gekeken naar het tv-programma Boer Zoekt Vrouw en toen we er achter kwamen dat Erik Braat (één van de briefschrijvers, red.) hier ook werkt, vonden we dat hij het pakket samen met Zwier in ontvangst mocht nemen. Braat vertelt dat hij inmiddels ruim 5 jaar bij De Boerderij werkzaam is. "Ik combineer dit met mijn drukke werkzaamheden als paardenhouder. Samen met mijn ouders heb ik in Wenum-Wiesel een fokkerij genaamd Stal het Gruyter." 

Wilfred Muis vertelt de heren vervolgens dat hij al ruim vijftig jaar imker is. "Onze lindehoning uit de Boerbox heeft een Erkend Veluws-keurmerk. De honingsoort is fris en smaakt een beetje naar mint, maar is vooral lekker zoet." De Boerboxen worden sinds april goed verkocht, melden de ondernemers van 't Haagje enthousiast. "Inmiddels zijn er ook andere varianten uitgedacht. Zo is er een Boerbox XL te bestellen, een Vegabox en is er zelfs een Boerbox BBQ ontwikkeld. 

Wellicht leuk voor Vaderdag?" Uiteraard zit daar ook weer een potje honing in waarmee een mooie vleesmarinade gemaakt kan worden. "We hopen dat Veluwenaren zo op een leuke, laagdrempelige manier kennis maken met eerlijke ambachtelijke Veluwse producten. Deze webshop zal hopelijk ook na de coronacrisis blijven bestaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden