Eper Rotarians prikken afval vanwege inspirerende lezing die René Blok uit Epe (Van Zwerfafval Naar Vlinder) in het najaar van 2019 aan hen gaf.
Eper Rotarians prikken afval vanwege inspirerende lezing die René Blok uit Epe (Van Zwerfafval Naar Vlinder) in het najaar van 2019 aan hen gaf. (Foto: )

Geïnspireerde Rotarians prikken afval

Epe - René Blok uit Epe van het initiatief Van Zwerfafval Tot Vlinder heeft de afgelopen periode veel gedaan om de afvalproblematiek in de regio rondom Epe aan de kaak te stellen. Zo gaf hij diverse lezingen en raapte hij afval samen met vele basisscholieren. Met dat afval is een kunstwerk gemaakt van 426 vlinders. Die installatie genaamd 'De Vlinders' wordt 20 juni officieel onthuld in de vlindertuin van Museumboerderij Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg 11.

(Door Dennis Dekker)

 "Er was enige vertraging door alle coronaproblematiek. Maar uiteindelijk is het ons toch gelukt om het kunstwerk, waar ruim drie jaar aan is gewerkt, binnenkort te gaan presenteren aan het publiek."

De installatie bestaat uit drie grote vlinders van drie meter hoog. Ze zijn voorzien van smart-leds. "Het is een aanklacht tegen zwerfafval dat onze kwetsbare leefomgeving vervuilt. Het is tevens een oproep om de leefomgeving van bijen, hommels en vlinders te beschermen tegen verdere vernietiging."
Helaas zal het vanwege corona niet de feestelijke opening zijn met de ruim 400 basisscholieren en hun begeleiders die hier aan meegewerkt hebben, meldt Blok teleurgesteld. "Toch willen wij dit niet helemaal in afwezigheid van genodigden doen. De onthulling vindt dus voor een select gezelschap plaats op zaterdagavond 20 juni om 20.00 uur."

De Vlindertuin bij het museum is ingezaaid met bloemenzaad. "Dit geldt als officieel startpunt van een nieuwe vlinderroute
in Epe. In totaal is er in samenwerking met diverse boeren bijna tien hectare aan stroken van 3, 6 en 9 meter ingezaaid in de gemeente Epe. De komende vijf jaar zal dit inzaaien worden uitgebreid om de leefomgeving van deze insecten te vergroten."
Blok en de zijnen hopen de opening in zijn geheel buiten te houden. "Mocht het deze avond regenen dan verzoeken wij u om een paraplu mee te nemen. Zo kan een ieder droog staan en de gepaste afstand van 1,5 meter hanteren."

De Epenaar is een geanimeerd en passievol spreker over dit onderwerp. Zo hield hij de afgelopen periode diverse lezingen over zwerfafval. Onder andere bij de Rotary Epe. Bas Kroese vertelt er over. "De lezing van René was zeer inspirerend. Veel Rotary-leden waren zo enthousiast geworden dat ze zelf graag de handen uit de mouwen wilden steken. Afgelopen dinsdagavond hebben we daarom zelf een papierprikavond gehouden." 

Gewapend met papierknijper en vuilniszak, struinden de Eper Rotarians de straten in buurtschap Wissel af op zoek naar rondslingerde blikjes, papier en ander spul wat niet in de bermen thuishoort. Kroese: "Wissel is wel een beetje bewust gekozen. Daar is het Veluws Eethuis gevestigd. Dat is de plek waar wij als Rotary Epe steevast op dinsdag samenkomen om een hapje te eten." Blok is trots: "In het najaar 2019 kreeg ik de gelegenheid om de leden van de Rotary Epe toe te spreken. Geweldig om te zien dat ze nu zelf de handen uit de mouwen steken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden