oorzitter Mariëlle Karssing van de Vereniging Vrienden van het Voerman Museum Hattem en bestuurslid van het museum Bertus van’t Holt bij de nieuwe aanwinst ‘Armoede’.
oorzitter Mariëlle Karssing van de Vereniging Vrienden van het Voerman Museum Hattem en bestuurslid van het museum Bertus van’t Holt bij de nieuwe aanwinst ‘Armoede’. (Foto: )

'Armoede' aanwinst voor Voerman Museum Hattem

Hattem - Het Voerman Museum is in het bezit gekomen van het schilderij 'Armoede', van Jan Voerman Sr. Een heel bijzondere aanwinst, nu het een schilderij betreft uit de beginperiode van zijn carrière. Het is een Joods tafereel uit de studieperiode rond 1885 in Amsterdam. In die tijd werd Voerman Sr. getroffen door het leven in de Joodse buurt in Amsterdam. 

Afgelopen winter werd het schilderij als topstuk gepresenteerd tijdens de tentoonstelling 'In Vervoering van Voerman', die zijn gehele carrière betrof. Daarbij werd ook het gelijknamige boek uitgebracht, geschreven door conservator Kristian Kreeft. Het museum werd daarbij ondersteund door het Rembrandt Fonds.

De uitleners van het werk gaven aan dat zij het te koop aanboden. Om dit te realiseren werd een crowdfunding actie opgezet. De Vereniging Vrienden van het Voerman Museum Hattem gaven deze actie een fantastische input door een aanzienlijk bedrag beschikbaar te stellen. Tezamen met de spontane donaties van particulieren, Cultuurfonds Hattem en de Rotary afdeling Hattem Heerde, werd het mogelijk het werk aan te schaffen. 

Een pronkstuk voor het museum, juist omdat het werk aantoont dat Voerman een veelzijdig schilder is geweest. Het boek van Kristian Kreeft verhaalt als bijna in een roman het leven van het gezin Voerman in Hattem, waarbij zijn vrouw Anna, dochter van de Verkade-familie uit Zaanstad, een belangrijke steun en toeverlaat is geweest. Veel informatie, opgetekend uit brieven, bewaarde gebleven in de familie, zijn de basis van het wonderlijke leven van de schilder in zijn gezin.

Of zoals Voerman heft zelf verwoordde: “wie in het paradijs woont, wenst het nooit te verlaten”. Uiteraard had hij het over Hattem.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden