Beja van de Beek en Marijke Weststrate willen graag de financiele middelen voor een volgend transport veilig stellen.
Beja van de Beek en Marijke Weststrate willen graag de financiele middelen voor een volgend transport veilig stellen. (Foto: Jan Nitrauw )

Geld voor transport en hulp Lesbos

Heerde - "Lieve mensen. En dan komt er toch nog een mail!'. Zo begint Marijke Weststrate een bericht aan de wat eigenlijk een vriendengroep is geworden rond de hulpverlening aan vluchtelingen in het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Na de verzending van het laatste transport is een fysiek vervolg van de inzameling moeilijk. Maar: hulp kan op meer manieren. En dus nam Marijke weer plaats achter de laptop.

(door Jan Nitrauw)

Want de laptop is eigenlijk het enige apparaat dat ze gebruikt sinds ze vijf jaar geleden begon met haar actie voor de vriendinnen Janet Heins en Elly Bens. Die beide dames verbleven in 2015 op Lesbos. Twee vrouwen die hun werkzame leven achter zich lieten en langere tijd wilden gaan genieten op Lesbos. “Maar in de herfst van dat jaar stonden ze letterlijk met de voeten in de zee om de bootvluchtelingen aan land te helpen”, vertelt Marijke. 

In de herfst van 2015 overspoelden duizenden, vooral Syrische, vluchtelingen het eiland. Marijke Weststrate reageerde op de noodkreet door binnen haar netwerk geld in te zamelen. Janet en Elly zijn sindsdien actief gebleven in de hulpverlening. “Dagelijks zijn ze in het kamp Moria te vinden. Al doen ze dat nu wel gestructureerd, anders hou je het niet vol. Janet en Elly waren nog in Heerde toen het laatste transport werd klaar gemaakt".

Netwerk gebruiken

Het laatste transport is goed aangekomen. Maar verder gaan met de inzameling van goederen is moeilijk gezien de corona maatregelen. In september wil de Heerder werkgroep zich buigen over een vervolgactie. Maar om nu tot die tijd op de handen te gaan zitten is iets wat Marijke niet lukt. Wat altijd kan is natuurlijk financiële hulpverlening. "Het laatste transport kostte ongeveer 3.700 euro. Voor een volgend transport staat er al weer 2.000 euro op de rekening. Dat gegeven zette me aan het denken. We kunnen wel weer gaan inzamelen maar we moeten ook zeker weten dat de spullen weg kunnen. Het gaf ons bij het laatste transport veel rust dat het geld geen probleem was", legt Marijke uit.

Donateurs

Naast het inzamelen van de goederen is de Heerder werkgroep met alleen een laptop als hulpmiddel, een donateursactie gestart om het werk van Elly en Janet te ondersteunen. "Dat doen we heel simpel. Ongeveer elke maand stuur ik dat netwerk dat er nu is een mail over de stand van zaken. Zo wordt iedereen goed op de hoogte gehouden waar het geld aan wordt besteed. Iedere euro komt op de plek waar het voor gegeven wordt", verzekert Marijke. 

Het resultaat is eigenlijk ongelooflijk: in vijf jaar is er al zo'n 100.000 euro bijeen gebracht. En dus is nu de geachte dat als iedereen uit dat netwerk nu zijn of haar eigen netwerk een mail stuurt om nu eerst geld in plaats van kleding te verzamelen dan zijn de kosten straks geen probleem en kan er wellicht nog meer gedaan worden. 

Voor wie ook wil helpen: het rekeningnnumer is NL39INGB 000 670 89 05 en mailen kan naar mpweststrate7@gmail.com..

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden