De Eper wethouder Erik Visser mag de officiële openingshandeling verrichten van het nieuwe toiletgebouw.
De Eper wethouder Erik Visser mag de officiële openingshandeling verrichten van het nieuwe toiletgebouw. (Foto: Dennis Dekker)

Energieneutraal toiletgebouw RCN Vakantiepark de Jagerstee Epe officieel geopend

Epe - De rustgevende groene oase die campinggasten van RCN Vakantiepark de Jagerstee in Epe dagelijks ervaren, is nu ook terug te vinden in het nieuwe toiletgebouw dat op prominent op het terrein staat. Wouter van Reeven, parkmanager vertelt er over: “We hebben de binnenkant van dit prachtige gebouw verweven met buiten.”

Daarvoor zijn groentinten gebruikt die afgewisseld worden met mooie uitvergrotingen van natuurfoto’s. “Sta je hier binnen, dan voel je overal de verbinding met buiten terugkomen.” Maar naast dat groene rustige gevoel dat je ervaart als je in dit toiletgebouw loopt, ís het ook een groen gebouw. “Sterker: dit is in deze regio denk ik het eerste, zelfstandig draaiende, energieneutrale toiletgebouw van de regio. Zonnepanelen, zonnecollectoren, twee warmtepompen; de eerste voorwaarde bij dit gebouw was niet het ontwerp. We wilden graag dat het volledig energieneutraal moet kunnen draaien. Kr8architecten uit Borger inventariseerde wat er in het gebouw moest komen en ging aan de gang met een tekening. Het Eper bouwbedrijf VVS Bouw deed de bouw en Het Gelders Servicebedrijf uit Vaassen verzorgde de elektrotechnische installatie. Dit alles gebeurde met hulp van diverse onderaannemers. “We willen graag zo veel mogelijk met lokale partijen werken.”


Het resultaat is verbluffend mooi geworden, vinden Van Reeven en zijn collega’s. Het gebouw dat afgelopen week officieel geopend is door wethouder Erik Visser, heeft afgesloten toiletruimtes, nette douchgelegenheden een zeer bijzondere natte ruimte voor de kinderen. “Laatstgenoemde deel ziet er uit als een echt bos. Zeer bijzonder. Ik denk dat kinderen dat ook erg leuk vinden.” De vloer is een gemakkelijk te reinigen gietvloer. Ook over het gemak van schoonmaken denken wij nadrukkelijk na.”

De verlichting in de ruimtes gaat alleen aan als daadwerkelijk mensen binnen zijn. “Die bewegingssensoren zorgen voor heel veel energiebesparing. Een andere besparing? In de douchecabines zitten doucheknoppen die van kleur veranderen naar mate je langer doucht. Douche je kort, dan blijft de knop groen, sta je er langer onder dat wordt hij achtereenvolgens oranje en daarna rood. Het is geen verplichting, maar wel een speelse manier die bewustwording bij onze campinggast creëert. Thuis is een ieder vaak best met het milieu bezig, we hopen dat ditzelfde gevoel ook bij RCN Vakantiepark de Jagerstee gaat ontstaan.”
De investering in verduurzaming is nog niet ten einde, vertelt Van Reeven. “Ergens volgend jaar gaan we ook het andere toiletgebouw op dit terrein vervangen. Maar dat duurt nog even. Vooralsnog zijn we eerst zeer benieuwd wat onze gasten van dit nieuwe toiletgebouw vinden.”


RCN Vakantiepark de Jagerstee in Epe is dé plek voor een fijne tijd met het hele gezin. Midden op het mooiste plekje van de Veluwe vinden vakantiegasten, maar ook dagjesmensen de perfecte balans tussen rust, ruimte en activiteit. De omgeving biedt veel ontspanningsmogelijkheden zoals fietsroutes en belevingspaden voor wandelaars. Maar ook voor een spontaan hapje eten kan men hier terecht. Brasserie De Jagerstee is zelfs buiten het horecaseizoen van vrijdag tot en met maandag vanaf 12 uur geopend.

Meer berichten