Bloemen in heropende Bruno Barat Art Gallery in Hattem

Hattem - In navolging van musea en kunstinstellingen is de galerie Bruno Barat Art Gallery aan de Kruisstraat in Hattem weer geopend. Uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM. Er is een zomerverkooptentoonstelling te zien met kunst die bloemen als hoofdmotief heeft. 

Het bloemenstilleven bestond al in de Griekse Oudheid maar werd pas een eigen genre in de zestiende eeuw. Bloemstillevens hadden destijds veel meer betekenissen dan wij er tegenwoordig uithalen. Een roos bijvoorbeeld stond voor Venus, de heilige maagd Maria en liefde; de lelie onder andere voor onschuld; de tulp voor nobelheid; zonnebloemen voor trouw en goddelijke liefde en de papaver voor kracht, slaap en dood.

In de negentiende eeuw werden bloemen losser en wilder geschikt. Impressionisten experimenteerde met kleur en lichtval. Ook Vincent van Gogh maakte meer dan dertig bloemstukken zoals de wereldberoemde zonnebloemen en irissen. Expressionisten gingen uit stap verder door de bloemen 'in beweging te brengen'. Nog altijd zijn bloemstillevens een geliefde onderwerp voor kunstenaars en kunstkopers.

Te zien zijn onder andere twee bloemstukken van Jan Voerman jr. en blauwe regen uit de tuin van Claude Monet, gefotografeerd door de Hattemse beeldende kunstdocente en fotograaf Carla Hagemans-Van Duinen. 

In de zomermaanden kunnen bezoekers rondwandelen in de weelderige rozentuin van de voormalige pastorie. 

De galerie is in juni, juli en augustus van dinsdag tot met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend met uitzondering van 10 tot met 17 juli en 16 tot met 22 augustus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden