René Blok uit Epe van het initiatief Van Zwerfafval Naar Vlinder sprak afgelopen zaterdagavond memorabele woorden. "Hier is drie jaar aan gewerkt. Maar het staat er nu dan toch echt. Ik heb altijd gezegd: ik heb een monument nodig. Een beeld. Iets om aan mensen te kunnen laten zien wanneer het over de problematiek rondom zwerfafval gaat."
René Blok uit Epe van het initiatief Van Zwerfafval Naar Vlinder sprak afgelopen zaterdagavond memorabele woorden. "Hier is drie jaar aan gewerkt. Maar het staat er nu dan toch echt. Ik heb altijd gezegd: ik heb een monument nodig. Een beeld. Iets om aan mensen te kunnen laten zien wanneer het over de problematiek rondom zwerfafval gaat." (Foto: Dennis Dekker)

Zwerfafval is vlinderkunstwerk geworden

Epe - René Blok uit Epe heeft naar eigen zeggen erg getwijfeld. Zou hij hier staan als voorzitter van de stichting Apoldro die het initiatief Van Zwerfafval Tot Vlinder heeft opgezet? Als gemotiveerde burger met een groot hart voor een schoner milieu? Of als kunstenaar? Hij koos voor het laatste, zo meldde hij afgelopen zaterdagavond terwijl hij de genodigden toesprak op het grasveld voor het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse. Daar werd het kunstwerk Vlinders officieel onthuld.

(door Dennis Dekker)

Uit alles bleek zaterdagavond echter dat Blok niet hoefde te kiezen. Hij is de de verpersoonlijking van alle drie de varianten. Ja, René Blok is een gemotiveerde burger met een groot hart voor een schoner milieu. Alleen daarom verdient hij al een lintje. Zwerfafval, het is deze aimabele Epenaar al tijden een doorn in het oog. Hem is er dus alles aan gelegen om zijn gevoel door te geven. Aan mensen van zijn leeftijd, maar ook aan de jongere generaties. Hij organiseerde de afgelopen jaren vele opruimacties. Het gaat hem om de bewustwording. "De troep frustreert me enorm. Ik wil die bewustwording overbrengen."

Ja, René Blok is daardoor eveneens de grote initiator achter het project Van Zwerfafval Tot Vlinder. Samen met ruim vierhonderd kinderen van tien Eper basisscholen ging hij vorig jaar de straat op om afval te rapen. En daardoor werd René Blok uiteindelijk ook kunstenaar. Want die bewustwording 'schreeuwde' volgens Blok om een monument. Iets waar hij letterlijk naar kan verwijzen. "Kijk daar eens naar. Dít is wat ik bedoel. Dit is gemaakt van zwerfafval." 

En opruimen én (een deel van) dat afval een tweede leven geven dus. De doppen van de talloze plastic flessen werden gerecycled. Met de verkregen kleurrijke plastic korrels maakten de basisscholieren talloze kleurrijke vlinders. "Vorig jaar oktober is er een een expositie gehouden in KunsthuisKEK. Daar stonden de vlinders centraal." Waarom vlinders? "Het voortbestaan van de vlinder wordt bedreigd. Wanneer vlinders (maar ook bijen) ontbreken, dan dreigen veel land- en tuinbouwproducten schaars te worden", spreekt Blok met een groen milieuhart. 

De tentoonstelling in KunsthuisKEK was een work in progress-expo. De Epenaar wilde dat al die kleine kunstwerkjes uiteindelijk naar op één centrale plek in de gemeente zouden vliegen. "Ze moesten zich verenigen in één object." Hij bedacht een constructie van staal waarbij er drie enorme vlinders tegen elkaar staan. In die vlinders moesten de talloze flessendopvlinders schitteren, 'fladderen'. 

Dat kunstwerk heet Vlinders (de energie komt van zonnepanelen) en is zaterdagavond onthuld en in werking gesteld. "Elke vlinder heeft een led-lampje gekregen dat qua kleur, qua sterkte en zelfs qua thema te programmeren is. 's Avonds zal het daardoor nog meer opvallen." Na bewustwording volgt gedragsverandering, wenst Blok hardop. 'Niet normaal maken, wat niet normaal is', zo recyclet hij de quote van Koning Willem-Alexander. "Ik hoop dat iedereen nadenkt over zwerfafval wanneer ze dit kunstwerk zien."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden