‘Armoede’ hangt prominent boven de schouw in de Voerman-senior-zaal. Geheel rechts is op de ezel is de andere nieuwkomer ‘De Schoenlappers’ te zien. (Foto: Voerman Museum Hattem)
‘Armoede’ hangt prominent boven de schouw in de Voerman-senior-zaal. Geheel rechts is op de ezel is de andere nieuwkomer ‘De Schoenlappers’ te zien. (Foto: Voerman Museum Hattem) (Foto: )
Kunst & Cultuur

Museum trots dat ‘Armoede’ blijft

Hattem - Het Voerman Museum Hattem heeft in een tijdsbestek van slechts enkele maanden maar liefst twee ‘Vroege Voermannen’ aan de collectie kunnen toevoegen. De nieuwste aanwinst is ‘Armoede’, dat is aangeschaft via een crowdfundingactie en ondersteuning van de Vereniging Vrienden van het Voerman Museum Hattem.

Trouwe bezoekers van het museum zullen opmerken dat ‘Armoede’ al een poosje in Hattem te zien was. Dat klopt, want het werk werd in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’, die 9 november vorig jaar werd geopend.

‘Armoede’ was in het bezit van een particuliere eigenaar, die had aangegeven het werk wel aan het Voerman Museum Hattem te willen verkopen. Om de aanschaf mogelijk te maken startte begin dit jaar een crowdfundingactie, terwijl ook de Vrienden van het Voerman Museum Hattem een aanzienlijk bedrag beschikbaar stelden. Met de diverse spontane donaties van particulieren en ook van Cultuurfonds Hattem en de Rotary afdeling Hattem Heerde, werd het mogelijk dit werk aan te schaffen.

‘In Vervoering van Voerman’ zou oorspronkelijk tot en met 15 april van dit jaar te bezoeken zijn geweest, maar door de coronacrisis moest het museum half maart al tijdelijk zijn deuren sluiten. De initiatieven om financiële middelen te verwerven voor de aanschaf van ‘Armoede’ waren toen al in volle gang. Toen het museum begin juni weer open mocht, kon ‘Armoede’ opnieuw aan publiek worden getoond. Maar nu met het museum als trotse eigenaar.

Het Voerman Museum Hattem is zeer verheugd dat het dit werk in Hattem heeft kunnen houden. Het museum wil nadrukkelijk iedereen bedanken, die een bijdrage hieraan heeft geleverd. Die dank is zeker ook gericht aan de vrienden van het Voerman Museum Hattem.

‘Armoede’ toont een moeder die met haar kinderen aan het venster zit en een kind de borst geeft. Jan Voerman senior schilderde het werk rond 1885, aan het begin van zijn schildersloopbaan. Enkele maanden geleden kon het Voerman Museum Hattem ook al ‘De Schoenlappers’ van Jan Voerman senior aan de collectie toevoegen. ‘De Schoenlappers’ stamt uit dezelfde periode en het museum heeft dit schilderij nu in bruikleen. Deze beide ‘vroege’ Voermannen zijn te bewonderen in de ‘Voerman senior-zaal’.
Voor meer informatie: www.voermanmuseumhattem.nl . Via de site kan ook worden gereserveerd voor een bezoek aan het museum.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97

Meer berichten