Arioso en Wilhelmina waren twee van de vele partners in het nu afgeblazen Bevrijdingsconcert.
Arioso en Wilhelmina waren twee van de vele partners in het nu afgeblazen Bevrijdingsconcert. (Foto: Muziekvereniging Wilhelmina)

Bevrijdingsconcert Heerde definitief voorbij

Heerde - De beslissing was unaniem maar is wel 'met pijn in het hart genomen'. Dat zegt de werkgroep 'Heerde Geeft Vrijheid Door' over het besluit om het Bevrijdingsconcert rond de activiteiten in het kader van '75 jaar Vrijheid' definitief af te gelasten. Naast de onzekerheid rond het organiseren van evenementen is het vooral het gegeven dat de deelnemende partners zwaar getroffen zijn door de gevolgen van corona dat tot dit besluit heeft geleid.

(door Jan Nitrauw)

Zoals in zoveel plaatsen in Nederland moesten door het coronavirus ook in Heerde de activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid worden aangepast of uitgesteld. Dat geldt ook voor het muzikale project 'Heerde Geeft Vrijheid Door', uitgevoerd door Gemengd koor Arioso, Interkerkelijk gospelkoor Ichthus, Christelijk Mannenkoor De Lofzang, Christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria, Muziekvereniging V.I.V.O. Veessen en Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina, dat op 18 april zou worden uitgevoerd. 

De werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de genoemde verenigingen en presentator Henk Mouwe, onder leiding van voorzitter Sjaak Weststrate, had in maart al besloten het muzikale project met een half jaar uit te stellen en te verplaatsen naar 17 oktober. "Gaandeweg werd echter duidelijk dat het organiseren van een dergelijk evenement, rekening houdende met de maatregelen om het coronavirus te beteugelen, ook in oktober niet mogelijk is. Vervolgens is bekeken of uitstel met een jaar, tot mei 2021, nog een optie is. Maar ook dit is geen realistische optie meer", zegt woordvoerder Gert van Leeuwen. .

Twee redenen gaven voor de werkgroep de doorslag. Het is namelijk op dit moment volstrekt onzeker of in mei 2021 een dergelijke evenement wel weer mag worden gehouden. Met bijvoorbeeld het in acht nemen van de anderhalve meter onderlinge afstand, is het onmogelijk een dergelijk evenement voor een groot publiek in de Burgemeester Faberhal te organiseren.

"Het belangrijkste argument voor de werkgroep was echter de enorme impact van de gevolgen van het coronavirus op de samenleving in de gemeente Heerde. Ook twee deelnemende verenigingen zijn zwaar getroffen. De werkgroep is van mening dat het thema '75 Vrijheid' daardoor volledig naar de achtergrond is verdreven en dat uitstel van 'Heerde Geeft Vrijheid Door' dat niet anders zal maken", legt van Leeuwen de achtergronden van de beslissing uit.

De werkgroep heeft uitgesproken dat de prima verlopen samenwerking wel een herkansing verdient. "Het zou een optie kunnen zijn om met deze werkgroep iets te gaan organiseren, om stil te staan bij het verdriet dat Heerde dit jaar getroffen heeft" zegt voorzitter Weststrate. Tijdens het laatste overleg van de werkgroep werden spontaan mogelijkheden en ideeën genoemd, die intern goed overwogen moeten worden en met anderen moeten worden gedeeld. Na de zomer zal daarover worden doorgesproken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden