Deze bloembak op het dakterras in het Eper centrum wordt tijdelijk geconfisqueerd door eend Katrien. Foto: Dennis Dekker, mediamagneet.nl
Deze bloembak op het dakterras in het Eper centrum wordt tijdelijk geconfisqueerd door eend Katrien. Foto: Dennis Dekker, mediamagneet.nl (Foto: Dennis Dekker)

Eend Katrien broedt bij Adrie in de bloembak

Epe - De eend fladdert heen en weer. Ze zoekt en ze zoekt. Wat zou nou dé perfecte plek zijn om eieren te leggen en deze vervolgens rustig uit te broeden? De eendenvijver aan de Beekstraat in Epe? Nee, die plek is niet goed genoeg. Hé! Wacht eens even. Dát is een rustig stekje. En mooi beschut eveneens. Bloemetjes en plantjes rondom. Dát wordt haar broedplek. De daling is al ingezet. Deze bloembak op het dakterras in het Eper centrum moet tijdelijk geconfisqueerd worden.

(door Dennis Dekker)

Adrie Proper uit Epe weet niet wat ze ziet. Hè? Er zit een eend in haar plantenbak. "Eerst dachten we, die is verdwaald. Maar we durfden haar niet weg te jagen." Al gauw bleek dat deze eend een nest aan het maken was. Adrie en haar vriend Frank Spijker volgden het nauwkeurige bouwproces op de voet. "Takje voor takje werd zorgvuldig neergelegd. De bouw duurde uren. We hebben maar een parasol opgezet om haar te beschermen. Het was zo heet." Die avond leek de eend te vertrekken. "We hebben wat foto's gemaakt en enkele filmpjes. Ze trippelde uit de bloembak, ze stond op de rand. Ze twijfelde wat en... hups! Ze fladderde weg. We dachten dat dit het einde was van een bijzondere belevenis."

Totdat Adrie en Frank de ochtend daarna buiten koffie wilden drinken. "Toen zat ze er weer. De eend was terug. We ontdekten ook dat de eerste eieren gelegd waren." Het proces van bouwen en eieren leggen herhaalde zich een aantal dagen. Elke avond rond half 9 vloog ze weg en iedere ochtend zat ze er weer. De kloeke eend heeft inmiddels een naam: Katrien. "We zijn haar gaan volgen. Katrien zit 's avonds inderdaad in en bij de eendenvijver. Daar zoekt ze naar voedsel, misschien zelfs wel naar materiaal om het nest verder mee op te tuigen."

Elke ochtend zit ze voor dag en dauw weer parmantig in de bloembak van Adrie en Frank te broeden. "Ik had daar naast wat bloemen een tomatenplant in staan. Maar hier ben ik helemaal niet meer mee bezig. Alles staat in dienst van Katrien. Ik geef haar wat brood en heb een bakje water naast haar neergezet." Voorzichtigheid is geboden, want als je te dicht bij komt, dan begint Katrien te blazen. "Logisch, want ze zit op negen eieren. Vlak voordat ze 's avonds naar de eendenvijver vliegt, dan dekt ze die eerst netjes toe." Adrie heeft het proces nauwkeurig vastgelegd met talloze foto's en filmpjes. "We zitten continu buiten. We kijken geen televisie meer. We zijn alleen maar met Katrien bezig." Die filmpjes en foto's sturen ze naar familie en vrienden toe. Meerdere malen per dag wordt Adrie geappt. "Hoe is het eigenlijk met Katrien? Ze zijn er net zo mee bezig als wij." Frank en Adrie zijn ook op internet gaan speuren. "We wilden weten hoe lang het duurt voordat de eieren uitkomen." Dat is inmiddels bekend. Nog een paar weken, dan is 't zo ver. "En daarna? We willen proberen om Katrien en haar kroost veilig naar de eendenvijver te begeleiden. Dat zal nog een hele toer worden, maar je moet er toch niet aan denken dan één van die kuikentjes het niet redt?"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden