Camping De Zandhegge zit een groot deel van het hoogseizoen gelukkig al weer volgeboekt, aldus Lilian van Selm. Foto: Dennis Dekker
Camping De Zandhegge zit een groot deel van het hoogseizoen gelukkig al weer volgeboekt, aldus Lilian van Selm. Foto: Dennis Dekker (Foto: )

Toeristische sector in de regio: 'Ondanks corona zitten we niet stil'

Epe / Heerde / Hattem - Ondanks de coronacrisis zaten bedrijven in de recreatieve en toeristische sector in Epe, Heerde en Hattem ook niet stil. Nu de maatregelen ietwat versoepeld zijn, laten we enkelen ondernemers aan het woord over hun ervaringen.

(door Dennis Dekker)

 Lilian van Selm, eigenaar van Camping De Zandhegge en binnenspeeltuin Heggies Speelschuur, noemt deze maanden een 'rare, chaotische, onzekere en intensieve tijd'. "We moesten veel informatie en verordeningen lezen, we waren veel in gesprek met gemeente en met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) over wat wel en wat niet mocht. We hebben ongeveer één keer per drie weken een mail gestuurd naar onze gasten en medewerkers waarin die laatste informatie en maatregelen stonden. De gasten die aankwamen hebben we allemaal persoonlijk gebeld. Dit kostte veel tijd, maar het werd wel erg gewaardeerd."


Camping De Zandhegge zit een groot deel van het hoogseizoen al weer volgeboekt. "Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. We hopen dat die ook nog geboekt worden en dat Nederlanders ervaren dat een vakantie in eigen land ook heel erg leuk is." Daarom is er ook besloten De Zandhegge dit jaar een maand langer open te doen. "Zo pakken we de herfstvakantie mee en gaan we tot 1 november open. We hopen daarmee een stuk omzet te pakken. Maar we hebben dit ook gedaan als compensatie voor de vaste en voor de seizoengasten."

Ook het kinderparadijs Heggies Speelschuur is weer open, vertelt Lilian van Selm blij. "Wat was het fijn om weer blije en vrolijke kindergezichtjes te zien. Het was wel stil hoor die 2,5 maanden." Gelukkig is er vanaf 1 juli weer versoepeling en hoeft er niet meer gereserveerd te worden. "Wel moeten we de 1,5 meter in acht nemen. Dat betekent dat we nog niet alle tafels en stoelen kunnen gebruiken. We hopen dat de Heggies-gasten ons de komende periode weer volop komen bezoeken en dat veel kinderfeestjes nog ingehaald worden voor de vakantie."

Camping en bungalowpark De Koerberg in Heerde heeft een fantastische ligging. Veel vakantiegangers komen daar normaal gesproken op af. Corona zorgde echter wel voor zorgen, vertelt Samantha Ekkelboom. "Heerde is als dorp natuurlijk zwaar getroffen. Dat merken wij ook." Maar inmiddels blijkt dat de ingrediënten van De Koerberg weer aansprekend genoeg zijn om naar Heerde te gaan. "De huisjes op ons terrein zitten tot augustus weer vol en ook de camping wordt veel vaak geboekt. We horen vaak dat mensen hun internationale vakantie omboeken naar een vakantie in eigen land." 

Talloze avontuurlijke attracties voor kinderen zoals het buitenzwembad, maar ook de bowlingbaan op het terrein zijn dan van meerwaarde, weet Samantha. "Daarbij gaan we vanaf 3 juli ook weer een programma draaien met een animatieteam. Dat gebeurt niet overal. Bij ons gebeurt dat buiten in een kuil. Daar staat ook een podium. Zo kunnen we veel veiligheid garanderen."

Bart Looijmans van camping De Helfterkamp in Vaassen meldt dat ze de afgelopen tijd best last hebben gehad van de coronacrisis, maar dat het nu weer beter gaat. "Onze gemoedelijke familiecamping heeft 220 plekken en die zijn op een haar na gevuld. Dat komt wellicht omdat we twee jaar achtereen 'Camping van het jaar' geworden zijn en omdat we door de ANWB een coronaproof-certificaat hebben gekregen. Dat werkt allemaal mee om vertrouwen bij onze gasten te creëren. Onze gedeelde sanitair is weer open en vanaf 1 juli kan men ook weer kranten en brood in onze winkel kopen. Het wordt langzaamaan weer een beetje zoals vroeger."

Karin van der Kaaden, eigenaar van Camping de Wildhoeve in Emst, merkt dat het de afgelopen weken weer druk is. "Er zijn veel gasten op onze camping, gelukkig. Helemaal sinds op 15 juni de sanitairgebouwen weer open mochten." Maar inmiddels zijn er meer versoepelingen aangekondigd door de regering waar men bij de Wildhoeve meteen op ingesprongen is. Jongeren tot 18 jaar hoeven vanaf 1 juli onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden. Daardoor konden wij ons zwembadprotocol voor de zomer aanpassen. Dat wordt binnenkort met een officieel gepresenteerd."

Bij Vadesto in Hattem is de horeca vanaf 1 juni al weer opgegaan. Eigenaar Bert van der Stoep vertelt: "Velen genieten inmiddels weer van ons prachtige terras. Men kan zich hier zeker een tijdje vermaken." Naast die horeca-activiteiten worden diverse recreatieve outdoor-activiteiten weer opgepakt, aldus Van der Stoep: "Onze kleine vaartuigen bijvoorbeeld worden weer veel geboekt. Kano's en waterfietsen worden veel gehuurd. Ook door mensen uit Zwolle, zo weten we. Gezinnen die willen varen met onze welbekende klomp, zijn gelukkig ook weer welkom. De huur van mountainbikes, fietsen en steppen mag ook weer." Verder merkt men bij Vadesto dat er ook weer groepjes van diverse scholen naar Hattem komen om activiteiten te doen. "Fijn om dat te ervaren. Het is goed zichtbaar dat men ons een warm hart toedraagt. Wij hebben er alles aan gedaan om het voor iedereen hier zo veilig mogelijk te maken."

Het bedrijf Vadesto drijft op een drietal activiteiten. Naast de horeca en de outdoor-activiteiten zijn dat de rondvaarten. Bert van der Stoep daarover: "In dat laatste segment mogen we helaas nog niet zo veel. Dit vanwege de 1,5 metermaatregelen. We zijn dagelijks in contact met de overheden om ook daar zo snel mogelijk weer mensen te kunnen laten genieten. Zo hebben we een mooie open rondvaartboot en de grootste waterfiets (plek voor 36 fietsers!) ter wereld. Daar willen we graag het water weer mee op. Dat is alleen nog even afwachten. Onze activiteiten vinden in de buitenlucht plaats. Dat is een pré. We hopen ook daar snel weer aan de slag te kunnen."

Bij RCN De Jagerstee is het ook lekker druk. Daar zat men de afgelopen weken ook niet stil. Sterker, onlangs is er zelfs een splinternieuw energieneutraal toiletgebouw geopend. Parkmanager Wouter van Reeven: "De Jagerstee is de plek voor een fijne tijd. Dat weten onze gasten. Het toiletgebouw is een mooie toevoeging.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden