De nieuwe tentoonstelling toont een rijke collectie schetsen van Jan Voerman senior.
De nieuwe tentoonstelling toont een rijke collectie schetsen van Jan Voerman senior. (Foto: Voerman Museum Hattem)

Nieuwe tentoonstelling toont reeks schetsen in Voerman Museum Hattem

Hattem - Het Voerman Museum Hattem heeft een nieuwe tentoonstelling ingericht met schetsen van Jan Voerman senior. Deze zijn vanaf nu te bekijken in de Zicht op Hattem-zaal.

Via een speciale constructie met metalen koorden en displays is in het midden van de Zicht op Hattem-zaal een museumwand opgesteld waarin de schetsen worden getoond. De collectie geeft een fraai beeld van het werk van de Jan Voerman senior, die in zijn schetsen een variatie aan onderwerpen uitbeeldde. 

Menselijke figuren, dieren, landschappen en luchten. Voor Voerman vormden zijn schetsen een soort studies voor schilderijen die hij later nog ging maken.Van deze werkwijze zijn eveneens voorbeelden te vinden in de Jan Voerman senior-zaal, waar schilderijen worden getoond in combinatie met schetsen die hij als voorbereiding maakte. In de Zicht op Hattem-zaal worden in de displays ruim dertig schetsen van Jan Voerman senior tentoongesteld. Een boeiende collectie tekeningen, die wordt begeleid door tekstfragmenten met uitleg over de getoonde werken.

Wat museumbezoekers niet direct zullen beseffen is dat de nieuwe tentoonstelling in het Voerman Museum Hattem eigenlijk een uitvloeisel is van de coronacrisis. De Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation wilden in deze opmerkelijke tijd Nederlandse musea stimuleren om werken uit de eigen collectie voor het voetlicht te plaatsen. Hiervoor stelden zij een bedrag van 300.000 euro beschikbaar. 

Het Voerman Museum Hattem diende vervolgens het plan in om deze tentoonstelling in te richten en dat kreeg instemming. Het resultaat is tot en met 9 oktober in het museum te bekijken. De museumwand kan in de toekomst eenvoudig worden aangepast om andere onderwerpen in de schijnwerpers te zetten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden