Marijke Weststrate is een van de hulpverleners verbonden aan het Centrum voor Levensvragen.
Marijke Weststrate is een van de hulpverleners verbonden aan het Centrum voor Levensvragen. (Foto: Jansens)
Coronavirus

Na corona achterstallige geestelijke verzorging

Heerde - De huidige corona crisis trekt een zware wissel op iedereen en maakt ineens alles in het leven onzeker. Maar ook zonder dit virus snakken mensen in een persoonlijke crisis naar zingeving en houvast is de ervaring van geestelijke verzorgers. "De naweeën van het virus en de complicaties zijn er de oorzaak van dat de hulpvragen toenemen. Ook in deze regio is sprake van veel 'achterstallige geestelijke verzorging", aldus Marijke Weststrate uit Heerde

(door Jan Nitrauw)

Zij is verbonden aan het Centrum voor Levensvragen waar in deze regio elf geestelijke verzorgers aan verbonden zijn en dat onder andere werkzaam is voor Viattence, Hanzeheerd, PH-Heerde en het Gelre Ziekenhuis. Geestelijke verzorgers zijn mensen die HBO of universitair geschoold zijn in theologie of humanistiek met als specialisatie geestelijke verzorgen.

Sinds oktober 2019 is het mogelijk om geestelijke verzorgers aan huis te laten komen. Een telefoontje naar het Centrum voor Levensvragen is voldoende. De Centra voor Levensvragen werden eind 2019 in het leven geroepen als wapen van zorgminister Hugo de Jong om eenzaamheid tegen te gaan.

Praktijkervaring

Marijke Weststrate ervaart in de praktijk waar het om gaat. "Voor wie doet het er nog toe dat ik leef?", is volgens Marijke het terugkerende thema in de gesprekken die ze heeft.

"Neem als voorbeeld de alleenstaande man van begin zeventig waar ik mee in contact kwam. Nog maar een jaar jaar geleden is zijn vrouw overleden. Er is veel eenzaam verdriet. De man zit de hele dag op de bank en de televisie is zijn enige tijdverdrijf. Hij beweegt weinig en verzorgt zichzelf niet goed. Een buurvrouw doet boodschappen en zet die na het aanbellen op de stoep. Hij ziet dus niemand en heeft alleen af en toe telefonisch contact met zijn zoon die ver weg woont. Het dubbele is dat hij de zin van zijn leven niet meer ziet en toch angst heeft voor het corona virus en de dood. Dat geeft verwarring. Aan de ene kant het verlangen naar het einde, maar het tegelijkertijd heel fijn vinden om in gesprek te zijn met iemand die luistert."

Na een aantal gesprekken kon de man in contact gebracht worden met een maatjesproject. Hij wordt nu wekelijks gebeld door een vrijwilliger en na de versoepeling van de corona maatregelen werd dit een wekelijks bezoek. "Zo proberen we de deur van zijn leven weer open te zetten en zingeving te ervaren in contact met anderen", legt de geestelijke verzorger uit.

Levensvragen

Het werk van de geestelijke verzorgers raakt de zin van het leven. Het zijn vragen die komen wanneer iemand te maken krijgt met een ingrijpende gebeurtenis als een ongeneeslijke ziekte, een beperkte tijd van leven en door een isolement zoals nu als gevolg van het corona virus.

Het Centrum voor Levensvragen is bereikbaar via tel. 06-29446103.

Meer berichten