Het Epop Festival gaat dit jaar helaas niet door. Hier een archieffoto van één van de bands die ooit wel in het Loeffpark optrad: Rats On Rafts.
Het Epop Festival gaat dit jaar helaas niet door. Hier een archieffoto van één van de bands die ooit wel in het Loeffpark optrad: Rats On Rafts. (Foto: Dennis Dekker)

Cultuur Thuis opgezet door Cultuurplein

Epe / Heerde / Hattem - Ondanks de coronacrisis zaten bedrijven en instellingen in de culturele sector in Epe, Heerde en Hattem ook niet stil. Nu de maatregelen ietwat versoepeld zijn, laten we enkelen aan het woord over hun bijzondere eigen bedachte initiatieven.

(door Dennis Dekker)

De afgelopen maanden lag nagenoeg alles stil in het culturele circuit. Projecten werden geannuleerd, festivals en optredens zijn uitgesteld of geannuleerd. Ondanks die vervelende coronaperikelen zijn diverse vrijwilligers de afgelopen tijd toch nog druk geweest met de voorbereidingen voor het Epop Festival. Iwan Jonker: "Ons gratis toegankelijke festival zou 5 september plaatsvinden. Dan is er zeker wat meer mogelijk. We hebben lange tijd gedacht dat we toch nog iets zouden kunnen organiseren. Helaas zijn we afgelopen week tot de conclusie gekomen dat het vanwege de 1,5 meter-restricties niet haalbaar is om iets te organiseren."

Andere instellingen in de culturele sector hebben hun deuren moeten sluiten. Het Kulturhus EGW in Epe bijvoorbeeld, heeft nog geen voorstellingen en lezingen gepland staan. Ook het Cultuurplein Noord Veluwe moest vanaf 16 maart dicht. Directeur/bestuurder Rinette van der Vliet vertelt: "Onze muzieklessen en danslessen zijn in die periode online gegeven. Projecten waar we aan meededen of die we mede organiseerden zijn helaas wel geannuleerd", vult ze aan. Toch zijn er ook nieuwe creatieve ideeën ontplooid. Van der Vliet: "We hebben Cultuur Thuis opgezet, een online platform op onze website waar leerlingen in het basisonderwijs kunst- en cultuurlessen thuis konden doen. Dit als afwisseling met de andere schoolvakken." Dansvoorstellingen en de kinderboekenweek-voorstellingen zijn wel geannuleerd en worden verplaatst naar 2021. "Maar de inschrijvingen komen gelukkig weer op gang. We hopen dat we in september verder kunnen uitbreiden. Mensen hebben weer zin om wat te doen."

stilleven@home

Het Cultuurplein Noord Veluwe heeft de afgelopen periode het project 'Stilleven @home' opgezet. Hierbij zijn inwoners van Heerde en Epe gevraagd om hun gevoelens tijdens coronatijd te uiten op doek, op papier of op film. Rinette van der Vliet: "Dat heeft veel schilderijen, gedichten, tekeningen en een filmpje opgeleverd. Daar is een tentoonstelling van te zien in De Heerd. Die is 29 juni geopend door de Gelderse Commissaris van de Koning, John Berends. Vanaf 10 juli verhuist de expo naar kunsthuisKEK in Epe."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden