Ruim baan voor Voerman-schetsen


De nieuwe tentoonstelling in de Zicht op Hattem-zaal biedt volop ruimte aan schetsen van Jan Voerman senior.
De nieuwe tentoonstelling in de Zicht op Hattem-zaal biedt volop ruimte aan schetsen van Jan Voerman senior. (Foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Ruim baan voor Voerman-schetsen

tekeningen hangen in een special gemaakte constructie

door de redactie

Het Voerman Museum Hattem schotelt het publiek een geheel nieuwe tentoonstelling voor. De juist geopende expositie is te vinden in de Zicht op Hattem-zaal en toont een rijke variatie aan schetsen van Jan Voerman senior.

Hattem - In de Hattemzaal is een speciale constructie geplaatst waarin de schetsen van Voerman senior worden getoond. Voor deze opstelling is een combinatie gebruikt van slim opgehangen metalen koorden, waaraan diverse displays zijn bevestigd. Deze tentoonstellingswand biedt uitgekiend een flinke hoeveelheid ruimte en is veelzijdig in te zetten. Maar zonder massaal te worden en in de Hattemzaal in de weg te staan.

Naast de schetsen bieden de displays ook ruimte aan teksten, die de bezoekers over de getoonde werken informeren. Van Voerman senior zijn er ruim dertig schetsen te zien. Deze waren voor Voerman overigens iets persoonlijks. Want hij tekende niet om het tekenen, maar altijd om te oefenen met het weergeven van mensen, dieren, landschappen en luchten.

Hiervan biedt deze tentoonstelling een aantrekkelijk en gevarieerd overzicht. Van deze werkwijze van Voerman zijn eveneens voorbeelden te vinden in de Jan Voerman senior-zaal, waar schilderijen worden getoond in combinatie met schetsen die hij als voorbereiding voor die werken maakte.

De nieuwe tentoonstelling rond Jan Voerman senior kon worden gerealiseerd, door een initiatief van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. De Vereniging Rembrandt zet zich in voor de bescherming en verrijking van de Nederlandse kunstcollectie. De Turing Foundation doneert jaarlijks geld aan projecten voor onderwijs, kunst, natuur en de bestrijding van lepra.

In verband met de corona-crisis besloten deze organisaties een bedrag van 300.000 euro beschikbaar te stellen voor Nederlandse musea, om iets uit de eigen collectie voor het voetlicht te halen. Hiervoor moesten de musea ter beoordeling een plan indienen. Het Voerman Museum Hattem is een van de gelukkige deelnemers die een schenking mogen ontvangen en hierdoor ging in Hattem het licht definitief op groen om deze expositie in te richten.

De Voerman-schetsen zijn vanaf nu tot en met 9 oktober dit jaar te bekijken. Het Voerman Museum Hattem kan de wand daarna gaan gebruiken voor andere tijdelijke tentoonstellingen. De nieuwe opstelling leent zich heel goed voor het exposeren van onder meer foto’s, kaarten en tekeningen.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038 - 444 28 97.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden