De groep meisjes die deelneemt aan een kamp op kampeerboerderij 't Klooster in Wapenveld.
De groep meisjes die deelneemt aan een kamp op kampeerboerderij 't Klooster in Wapenveld. (Foto: Joods Kultureel Kwartier )

Joodse jongeren genoten op de Veluwe

Wapenveld / Emst - Joodse jongeren zijn zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog als lid van de Joodse Jeugdfederatie regelmatig te gast geweest op zomerkampen in Wapenveld en Emst. Dat leerde een speurtocht naar de herkomst van een foto in het archief van het Joods Kultureel Kwartier van een groep meisjes die in 1947 is genomen op kampeerboerderij 't Klooster in Wapenveld.

(door Jan Nitrauw)

Een eerste vermelding is te vinden in de Eper Courant van 30 juni 1923. De leiding van het vierde Jong Mizrachie Kamp, dat bij de jeugdherberg Heemhoeve in Emst gehouden zal worden, vraagt een piano te huur. Het gaat om jongeren van de Mizrachie Jeugdorganisatie uit Amsterdam. En Mizrachie is de naam voor de Bond van Wetsgetrouw Zionisten. Dat wil zeggen, joden die naar Israël willen om daar de Joodse staat op te richten. Het gaat om modern-orthodoxe joden die als kolonisten een belangrijke rol spelen in de staat Israël. Op de Heemhoeve maken ze kennis met de Veluwe. 

Leider A. Salomons schrijft later in een verslag in de Eper Courant 'dat het voor velen een aangename ontdekking was hoe de woeste Veluwe, dankzij het noeste werk der bevolking, herschapen is in een paradijs van schier ongerept natuurschoon'. Ook is men onder de indruk van de 'rijwielpaden' en van de gastvrijheid en vriendelijkheid van de bevolking. Salomons schrijft tot slot: "Het zou ons verheugen indien gij dit in uw geëerd orgaan zoudt willen meedelen aan de bewoners van de Veluwe en haar alle voorspoed wensen".

Een locatie waar men een aantal jaren naar toe gaat is het landgoed Steenbergen tussen Wapenveld en Wezep. In 1931 wordt daar een Leiderskamp gehouden met 150 deelnemers. Het programma bestaat de eerste uit een gezamenlijk zingen en het uitspreken van een feestrede door mr. A.J. Herzberger. Ook gaat men sporten in Wapenveld en fietsen door de omgeving. Landgoed Steenbergen is op dat moment een Gezondheidsoord met zelfs een zonne-sanatorium. De leiding is in handen van onder andere dr. J.H.O. Reijs en die is is de oprichter van het Nederlands Bureau voor Sportkeuringen en uit dien hoofde aanwezig bij de bij de Olympische Zomerspelen van 1928 in Amsterdam.

Na de Tweede Wereldoorlog met al haar verschrikkingen, pakt de Joodse Jeugdfederatie haar activiteiten al snel weer op. Al in oktober 1945 hervat men de werkzaamheden. De boodschap is duidelijk: 'Jongeren moeten trouw zijn aan het revolutionaire vuur, zij moeten niet alleen praten over emigratie naar Israël maar dat ook echt doen'. Landgoed Steenbergen is dan in andere handen gekomen en kampeerboerderij 't Klooster wordt dan de plek waar kampen worden gehouden. En vandaar een foto in het archief van het Joods Kultureel Kwariter met daarop de leden van zionistische Joodse jeugdvereniging Sha'ar Jesjoev tijdens een kamp in Wapenveld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden