Woordkunstenaar Hans Lambrechts bij de door Dick Baauw geschilderde impressie van één van Hans' gedichten.
Woordkunstenaar Hans Lambrechts bij de door Dick Baauw geschilderde impressie van één van Hans' gedichten. (Foto: Willem Gunneman)

Woordkunstenaar Hans Lambrechts schildert woorden

Hattem - Taal loopt als een rode draad door het leven van Hans Lambrechts. De Goedlachse Hattemer geniet zichtbaar van klinkende volzinnen en fraaie literaire wendingen. "De journalistiek was een logische keuze", vertelt Hans. "Een geweldig vak. Een vak dat deuren opent. Je komt op plaatsen waar je anders nooit binnen komt. Hetzelfde geldt voor de mensen waarmee je in gesprek mag. Ieder met een eigen en bijzonder verhaal."

(door Willem Gunneman)

Na zijn studie kon hij gelijk aan de slag bij de Zwolse Courant (later de Stentor). "Een periode waar ik enorm veel geleerd heb. Daarna volgde de overstap naar de radiojournalistiek en werd ik aangenomen bij de Evangelische Omroep. Als redacteur bereidde ik de uitzendingen en de interviews voor op Radio 1. Een geweldige tijd. Als radio-redacteur krijg je de kans om nog meer mooie items uit te diepen. Was de Stentor overwegend regionaal, de landelijke radio maakte de wereld nog boeiender. Ik herinner me bijzondere gesprekken met Wouter Bos en honderden anderen. Radio paste me. Inmiddels heb de journalistiek vaarwel gezegd."

"Naast mijn werk heb ik altijd voor mijzelf geschreven. Meestal gedichten. Gaandeweg groeide de belangstelling en kwam ik in contact met andere kunstenaars."

Kunstgilde

"Ik besloot me aan te sluiten bij het Hattems Kunstgilde. Een buitengewoon inspirerende club van kunstenaars. Stond ik oog in oog met schilderijen en beelden die ik in woorden mocht vangen. Prikkelend, confronterend of juist subtiel. Passend bij het werk of gezien vanuit een totaal ander perspectief. Als woordkunstenaar schilder je met taal. Diverse kunstvormen kunnen elkaar op een geweldige wijze versterken. Kunst is emotie in alle opzichten."

Hoogtepunten

"De activiteiten vanuit het Gilde met deelnemende kunstenaars uit alle denkbare segmenten staan op mijn netvlies. Avonden waarop alle vormen, van muziek tot beeldende kunst en dichtkunst samenkwam. Mooi om daar vanaf het eerste begin deelgenoot van te zijn. Hetzelfde geldt voor de voordrachten in zowel kleine als grotere kring. Dan ervaar je immers pas echt hoe jouw zorgvuldige gekozen woorden de ander oprecht raken. Een mooier compliment is nauwelijks denkbaar. Het stadsdichter worden heeft mijn horizon nog verder verbreed. Ik leerde ook dichters uit Vlaanderen kennen."

Het gedicht dat Hans schreef na een bijzondere vakantie in Noordwest Schotland inspireerde de eveneens Hattemse kunstenaar Dick Baauw tot een uniek werk. Een werk dat Hans' woorden vat in beelden. "Ondanks dat Dick nooit op die plek geweest wist hij het op zijn geheel eigen wijze vast te leggen. Een kunstwerk dat perfect aansluit op mijn herinneringen en gevoel. Misschien is dat het wel: waar de één schildert met kleur, schilder ik met woorden. Als je die twee verbindt ontstaat er oprecht iets bijzonders."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden