Asina (rechts) gaat met hulp van Bilge Yeleser (geheel links) en Anne-Marie Popping een aantal creatieve workshops met kinderen doen.
Asina (rechts) gaat met hulp van Bilge Yeleser (geheel links) en Anne-Marie Popping een aantal creatieve workshops met kinderen doen. (Foto: Dennis Dekker)

Asina (21) geeft workshops aan kinderen

Epe - Asina (21) uit Epe heeft al een tijdje een bijzondere wens. Ze zou erg graag workshops geven voor kinderen. "Samen met hen kleding maken van bladeren, van sinaasappelschillen, van kranten. Hen uitleggen dat je veel meer zelf kan dan je denkt." Ze zocht contact met Bilge Yeleser, sociaal werker bij Koppel-Swoe en samen kwamen ze terecht bij Anne-Marie Popping die de activiteiten in het Eper Buurthuis Vegtelarij coördineert. "Haar wens is zo krachtig en zo mooi. We wilden graag meewerken", zo vertellen de twee laatstgenoemden enthousiast. Woensdag 29 juli zijn kinderen tussen 10 en 16 jaar voor het eerst welkom om mee te werken.

(door Dennis Dekker)

Asina woont een jaar in Epe. Samen met haar vader, moeder en broertje is ze vanuit Congo naar Oeganda gevlucht. Daar woonden ze jaren achtereen, maar toch was het er voor hen niet veilig. Vorig jaar kreeg het gezin een woning toegewezen in Epe. Sindsdien volgen ze een inburgeringscursus. Asina zit in Apeldoorn op school om de Nederlandse taal te leren en werkt bij een horecagelegenheid als afwashulp.

Maar ze heeft nog een andere droom. "Ik zou kinderen uit Epe graag een creatieve workshop willen geven. Hen vertellen dat ik dit ooit ook veel in Afrika gedaan heb." In Oeganda bestaat een schooljaar uit drie termijnen, vertelt ze. "Tijdens de laatste termijn is er een dag waarbij scholieren aandacht besteden aan muziek, dans en drama. Dat is altijd zeer geslaagd. Kinderen kunnen dan laten zien hoe creatief ze zijn. Knutselen, dansen, zingen; er gebeurt veel, onder het mom van 'show them what you know'." 

Vooral bij het knutselen hielp Asina graag mee. "We gebruikten dan oude kleding of andere producten om samen iets nieuws te maken." Uiteindelijk ontaarde knutselmiddag in een modeshow, waarbij de kinderen als ware modeontwerpers hun eigen creaties tonen. "Deze dag staat in Oeganda (en andere landen) bekend als 'Children's Day'. Ik wil dat ook graag in Epe organiseren. Om iets samen te doen met de kinderen die zomervakantie hebben. Om van elkaar te leren. Het is mijn droom dat dit ook hier een jaarlijkse traditie wordt." 

Samen met Bilge en Anne-Marie werkte ze de afgelopen tijd dus aan een plan. Vanaf woensdagmiddag 29 juli zijn kinderen van harte welkom in Buurthuis Vegtelarij. "Van 13.30 tot 16.30 uur zijn kinderen uit de gemeente Epe welkom om deel te nemen. We gaan een paar weken samen werken en zoeken eind augustus naar een manier om de uiteindelijke creaties te presenteren." Een modeshow op een prominente plek is vanwege het coronavirus niet mogelijk, maar Asina, Bilge en Anne-Marie werken nog aan een alternatief plan. "Dus lijkt het je leuk om kleren te maken van oude kranten, sinaasappelschillen of van bladeren? Geef je dan op bij Bilge Yeleser (b.yeleser@koppelswoe.nl)." 

Deelname kost 50 cent per middag. "Heb je oude kleding of andere materiaal? Neem dat gerust mee. We kunnen dat vast ook erg goed gebruiken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden