Foto:

Afval in Heerde wordt weer beter gescheiden

Heerde - Inwoners van de gemeente Heerde hebben opnieuw een stap gezet in het scheiden van afval. Dat blijkt uit de nieuwste Grondstoffenmonitor van ROVA. Het doel is dat in 2025 het afval 100 procent gescheiden is. In 2019 is 83 procent van de afvalstoffen gescheiden aangeboden.

Ten opzichte van 2018 is het scheidingspercentage met 2 procent gestegen van 81 naar 83 procent. De gemeente Heerde haalt hiermee de landelijke doelstelling van 75 procent in 2020. In 2019 is per inwoner 91 kilo restafval ingeleverd. In 2018 was dit 97 kilo, een verbetering van 6 kilo. De gemeente Heerde zit hiermee onder de landelijke doelstelling van 100 kilo restafval per inwoner in 2020.

Het blijft belangrijk dat inwoners van de gemeente Heerde afval goed blijven scheiden zoals ze dat nu doen en het aantal kilo’s restafval terugdringen. Het doel voor 2025 is maximaal 30 kilo restafval per inwoner en 90 procent van het afval gescheiden aanbieden. Dit betekent dat er geen spullen tussen het restafval zitten die er niet in horen zoals pmd (afval van plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons of plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken), gft (groente-, fruit- en tuinafval) en papier. Belangrijk is ook dat vervolgens pmd, gft en papier goed gescheiden wordt, dus geen textiel bij pmd en geen papier bij tuinafval.

Hierdoor blijft de kwaliteit van de grondstoffen goed, en als de kwaliteit van de grondstoffen goed is, kunnen de grondstoffen prima gebruikt worden om nieuwe producten van te maken.

Sinds juli 2019 wordt het restafval in de gemeente Heerde minder vaak ingezameld. Dit is een ook een stap in de richting van verlagen van het restafval. De invoering en effecten hiervan worden dit najaar geëvalueerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden