Milan van Munsters muzikale 'New Mile'


Trompettist Milan van Munster uit Epe geeft 5 september twee concerten bij Tot En Met in Heerde.
Trompettist Milan van Munster uit Epe geeft 5 september twee concerten bij Tot En Met in Heerde. (Foto: Dennis Dekker)

Milan van Munsters muzikale 'New Mile'

Epe - Opa Herman Visch speelde jarenlang bugel bij de Koninklijke Muziekvereniging Harmonie Epe. Dat wilde kleinzoon Milan ook wel. Het was het begin van de voorliefde voor koperen blaasinstrumenten. De bugel heeft Milan inmiddels verruild voor een trompet, de Harmonie voor de Big Band Heerde. Nu, jaren later heeft Milan vele talentenshows (zoals You've Got Talent) en gastoptredens achter de rug. Naast zijn opleiding aan het Stedelijk Gymnasium in Apeldoorn zit hij in de Jong Talent-klas van Artez in Arnhem en maakt hij eigen muziek. Op 5 september geeft het Eper talent met een eigen jazzcollectief twee optredens bij Tot & Met in Heerde. Redenen genoeg dus, om hem te interviewen.

(door Dennis Dekker)

De 15-jarige trompettist uit Epe heeft veel zin in de twee optredens. "We geven een middagoptreden vanaf 14.30 uur en een avondshow vanaf 20.30 uur (kaartjes à 13,50 euro zijn te koop via www.milanvanmunster.nl). Het is de eerste keer dat ik zelf een optreden geef. Ik heb er zeer veel zin in." Dat komt voor een groot deel ook omdat hij naast enkele bekende jazzstandards van Chet Baker, Ella Fitzgerald en 'zijn grote held' Miles Davis ook eigen werk geschreven heeft. "Zo heb ik onder andere een eigen compositie gemaakt, genaamd New Mile. Dat is eigenlijk mijn eigen interpretatie van het nummer So What van Miles Davis. Ik ben momenteel druk om het nummer samen met de drie begeleiders op te nemen." 

New Mile is dan ook bewust de naam van de voorstelling. Het moet de eerste stap in zijn solo-carrière worden. "Ooit begon het bij de muziekschool. Hij kreeg daar onder andere les van Herman Nijkamp. Na de Eper Harmonie vergaarde hij een plekje bij de vermaarde Big Band Heerde. En nu krijgt Milan dus les bij Artez. "Dit is een vooropleiding voor het conservatorium. Hier krijg ik les van Angelo Verploegen (onder andere bekend van opnames met Candy Dulfer en Frank Boeijen)." 

Over een paar jaren zou de Eper trompettist graag in Rotterdam studeren. "Daar geeft Jarmo Hoogendijk les. Hij is echt één van de beste trompettisten van Nederland." Vanwege gelaatsspierproblemen kan hij helaas niet meer zelf optreden. Les geven lukt nog wel. "Ik hoop erg veel van hem te leren. Net als van Herman en Angelo."

Maar eerst zijn er dus die twee eigen optredens op 5 september (toegankelijk voor maximaal 50 personen per optreden). "Naast oude jazzstandards speel ik ook nieuwer werk zoals het nummer Sorry van Kyteman. Daar heb ik (samen met pianist Remon Holubek) ooit de Eper muzikale talentenwedstrijd You've Got Talent mee gewonnen." 

Milan heeft er zichtbaar veel zin in. Eindelijk een optreden, eindelijk na veel oefenen, zelf op het podium met zijn collectief (drummer Sten van Tongeren, bassist Chiel van Rijn en toetsenist Adriaan Lips). New Mile is het begin van een nieuwe muzikale route. Helaas kan zijn opa daar niet meer bij zijn. Die is een aantal jaren geleden overleden. "Maar ik zal zeker aan hem denken bij deze officiële eerste stap van mijn solocarrière."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden