Marc Werz is 45 jaar in dienst bij Siza-vestiging 't Slath in Epe. Hij vertelt over z'n veelzijdige zorgcarrière.
Marc Werz is 45 jaar in dienst bij Siza-vestiging 't Slath in Epe. Hij vertelt over z'n veelzijdige zorgcarrière. (Foto: Dennis Dekker)

Marc Werz viert feestje bij Het Slath Epe

Epe - Marc Werz (63) vierde afgelopen vrijdag een bijzonder jubileum. Hij werkte deze dag exact 45 jaar bij de woonlocatie Het Slath in Epe. Vlak voordat hij met alle 39 cliënten en zijn collega's een uitgebreid feestje ging bouwen, ruimde hij ook wat tijd in om te vertellen over de plek die al jaren zijn werk is, maar die net zo lang als zijn tweede thuis voelt. "Dit werk zit in je. Ik doe het erg graag. Over een paar jaren zou ik met de vut kunnen, maar ik ben vrij zeker dat ik hier daarna toch als vrijwilliger betrokken blijf."

(door Dennis Dekker )

Werz, oorspronkelijk afkomstig uit Brabant kwam decennia geleden bij toeval in Epe terecht. Hij vertelt: "Mijn vader zat in het leger. Zijn koerierster was een nichtje van de toenmalige directrice van deze Eper woonlocatie Huize Lusthof (een tehuis voor lichamelijk beperkten). "Ze wist dat ik een zorgopleiding had afgerond en op zoek was naar een baan. Ze tipte me. Ik ben hier gaan solliciteren en werd aangenomen. Ik voelde me meteen thuis. Niet lang daarna verhuisde ik definitief naar deze gemeente. Ik wist toen al dat ik hier lang zou blijven werken." 

Lang werd een jaar, een decennium, vier decennia en nu dus op de kop af 45 jaren. Op deze mooie plek in Epe kreeg Werz achtereenvolgens functies zoals verzorger, begeleider en regiebegeleider toebedeeld. Inmiddels is Het Slath een locatie van Siza (een organisatie die ondersteuning en zorg biedt aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en aan mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel). "Siza heeft verschillende vestigingen. Epe is wat mij betreft wel één van de mooiste locaties. Het is hier open en toegankelijk. Er slingeren allerlei paadjes langs de woningen, buurtbewoners en andere geïnteresseerden lopen hier vaak."

Dat is letterlijk een groot verschil met vroeger, signaleert Werz. "De cliënten zijn niet weggestopt. Ze zijn onderdeel van de Nederlandse samenleving. Veel mensen die hier wonen werken op een andere plek, doen zelf boodschappen of maken zich nuttig in ons eigen activiteitencentrum. Wij denken niet in beperkingen. We kijken naar wat onze cliënten wel hebben, in plaats van wat ze onverhoopt misschien niet meer hebben. Hier kan iedereen wat bereiken. Daar ondersteunen wij als medewerkers bij. Dat is zeer waardevol. Ik kan me niet voorstellen dat ik ander werk zou doen." 

Eén van de cliënten verwoordt het treffend: "Wat is Het Slath zonder Marc? Wat is Marc zonder Het Slath?" Inmiddels zijn we jaren verder. "Ik ga binnenkort naar mijn derde gebouw toe", lacht Werz cryptisch. De aloude villa die hier ooit stond, is ruim dertig jaren geleden vervangen voor een reeks geschakelde laagbouwwoningen. "Die zijn eigenlijk weer aan vervanging toe. De eerste gesprekken over de aanstaande nieuwbouw zijn inmiddels geweest. Die voeren we met de huidige cliënten, met het bestuur en met andere belanghebbende partijen zoals de buurt en de gemeente. Ik interesseer me voor bouw en voor techniek. Dat traject wil ik dus nog graag meemaken."

Meer berichten