The Big Five


Dennis Dekker
Dennis Dekker (Foto: Dennis Dekker)
Columns

The Big Five

Stapvoets rijden ze door het park. Zeer voorzichtig, uiterst behoedzaam. De dieren zouden hen kunnen horen. Twee blonde kinderen en twee families kijken met grote ogen naar links en naar rechts. Naar voren en naar achteren. Ze houden hun verrekijkers en hun fotocamera's in de aanslag. Ze weten dat ze geduld moeten hebben. Wanneer ze dat niet doen, gaan ze The Big Five nooit zien. Ze zagen al een leeuw, ze zagen vele neushoorns en buffels. Net nog, stond er een oude olifant op de weg voor hen. Ze snoof. Ze wapperde vervaarlijk met haar oren. Ze liet winden om de families te waarschuwen: kon niet te dicht bij, want anders ben je van mij. 

Met een grote boog toerde de 4x4 om het imposante beest. Zo dichtbij; wat een onbetaalbare ervaring. Het Krugerpark in Zuid-Afrika is groot. Maar dat ene luipaard ontbreekt nog. Totdat de chauffeur ineens zijn verrekijker grijpt en de auto aan de kant zet. 'Kijk op die rotspartij. Daar zit er één. Het luipaard heeft zelfs een prooi mee naar boven getrokken. Een dode springbok wordt rustig door hem verorberd. Ver van de pruttelende jeeps op de doorgaande weg verwijderd. De auto is gevuld met een euforisch gevoel. Ze hebben The Big Five gezien. Binnen een paar dagen al. Wat is de natuur in dit vakantieland toch bijzonder.

Stapje voor stapje schuifelen ze door het bos. Zeer voorzichtig, uiterst behoedzaam. Om de bosbewoners zo min mogelijk te storen. Twee blonde kinderen en drie families kijken met grote ogen om zich heen. Ze houden hun verrekijkers en hun mobiele telefoontjes in de aanslag. Ze weten dat ze geduld moeten hebben. Want wanneer ze dat niet doen, dan gaan ze The Big Five van de Veluwe nooit zien. Goed en wel op de fiets spotten ze al een wild zwijn. De imposante keiler met het zwiepende, springerige staartje staat pontificaal op een zandweggetje links van hen. Ze stoppen, vallen bijna van de fiets af en kijken vol bewondering naar het dier dat vrolijk een rondje om het gezelschap heen dartelt. Hoe lief ook, de twee blonde kinderen zijn tegelijkertijd een beetje onder de indruk. Ze voelen dat ze te gast zijn in het bos van de Veluwse Grote Vijf. Dus niet van de paden af, niet klakkeloos het bos in banjeren. Die regels zijn bekend. Ze hebben respect voor de natuur. 

Even verderop heeft het Gelders Landschap een bankje neergezet. Dat is niet voor niets. Het blijkt een uitkijkpunt. Deze zondagavond staan er redelijk wat mensen. Stuk voor stuk blijven ze muisstil, waardoor er een paar minuten later al twee reeën te zien zijn. Na nog geen uurtje fietsen al echt wild gezien; het geluk van de blonde kinderen kan niet op. Nu het edelhert nog. En de das. En de vos. Oh ja, heel stiekem zoeken de drie families ook naar het dier dat een perfecte plus vormt tijdens dit fietsritje door het Veluwse bos: de wolf. Al is het natuurlijk wel heel bijzonder wanneer ze al deze dieren op één avond te zien krijgen. Niet erg, ze hebben de hele zomervakantie nog. En wanneer het deze zomer niet lukt, dan zijn er nog vele andere momenten denkbaar. 

De Veluwe is hun eigen achtertuin. Vanwege corona gaan ze niet naar andere landen of naar andere vakantieplekken. Ze blijven thuis. Ze speuren naar The Big Five van de Veluwe.

Dennis Dekker

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden