Daniel Douglas portretteert Wim Eikelboom uit Zwolle in de ruimte, die hiervoor in het museum is ingericht.
Daniel Douglas portretteert Wim Eikelboom uit Zwolle in de ruimte, die hiervoor in het museum is ingericht. (Foto: Voerman Museum Hattem)

Op de portretstoel bij Daniel Douglas

Hattem - Wie de tentoonstelling ‘Nieuw Licht’ in het Voerman Museum Hattem bezoekt, maakt een goede kans kunstenaar Daniel Douglas zelf tegen het lijf te lopen. Douglas is namelijk regelmatig in het Voerman Museum Hattem aan het werk om portretten te maken.

De tentoonstelling ‘Nieuw Licht’, te bekijken tot en met 11 oktober, is opgebouwd rond de werken van Jan Voerman junior en van de Zwolse kunstenaar Daniel Douglas. Bovendien is Douglas voor deze tentoonstelling de uitdaging aangegaan om vijftig Voermanliefhebbers te portretteren.

Wie daarvoor interesse heeft kan met het museum een afspraak maken om te komen poseren. Op de eerste etage van het Voerman Museum Hattem, waar deze tentoonstelling te zien is, heeft Douglas hiervoor een apart hoekje ingericht. Hij kan daar rustig aan het portret werken.

Mocht je bij Daniel Douglas in de stoel willen plaatsnemen, dan moet je er rekening mee houden dat het maken van zo’n portret ongeveer een uur in beslag neemt. Daniel Douglas praat intussen met zijn modellen over de schilders Voerman, over kunst en over de interesses hierin van zijn gesprekspartners. Wie daarvoor toestemming geeft kan ook meewerken aan een kort filmpje van het gesprek, dat dan op Youtube wordt geplaatst.

De portretten die hij maakt zijn 16 bij 10 centimeter groot en worden met olieverf op paneel geschilderd. Het is mogelijk om je portret voor 150 euro aan te schaffen, maar dit is niet verplicht. Het blijft in elk geval tot aan het einde van de tentoonstelling in het museum. De voltooide werken staan op de ‘Nieuw Licht’-expositie bij elkaar geplaatst en zijn zo ook te zien voor de museumbezoekers.

Aan het einde van de expositie wordt mogelijk een bijeenkomst georganiseerd, waar het het portret is op te halen. Het museum houdt wel een slag om de arm voor de organisatie van zo’n bijeenkomst, in verband met de richtlijnen rond de bestrijding van het coronavirus. Bij afloop van de tentoonstelling komen de werken in elk geval voor aankoop beschikbaar.

Wie belangstelling heeft om voor Daniel Douglas te poseren, kan hiervoor het beste een mail sturen aan info@voermanmuseumhattem.nl . Het museum neemt dan vervolgens contact op voor een afspraak. Uiteraard verloopt het portretteren volgens de momenteel geldende 1,5 meter richtlijnen.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038 - 4442897.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten